VJERA I DUHOVNOST

Kada se pokloniti i prekrižiti prilikom uzimanja pričesti, prije ili poslije?

Kada se pokloniti i prekrižiti prilikom uzimanja pričesti? Prije ili poslije?

Često znam reći svojim vjernicima da mi ne smijemo pričest, i ono što činimo, činiti onako rutinski. Osoba dođe i primi pričest, bilo na ruku bilo na usta, primi Isusa i onda zastane i pokloni se pred kipom zaštitnika župe sv. Nikole Tavelića. Mislim da se u tome trenutku Nikola u grobu okreće i da mu baš nije drago. To je teološka zabluda – kome se klanjati ako si Isusa primio? Može se pokloniti prije primanja pričesti, ali ne neposredno prije. Nespretno je pogotovo kada osoba prima pričest na usta.

Svećenik nacilja usta, a u tome trenutku osoba klekne, onda se dogodi da Isusa ima po svugdje. Trebalo bi doći pred svećenika, ne niti kimati glavom, i lijepo primiti Isusa. Nije potrebno pokleknuti. To se može napraviti u klupi kada se osoba vrati, kleknuti i zahvaliti Isusu ako pjevači ne pjevaju i ako je mir. To može biti jako lijepi trenutak.

Treba gledati kako Papa pričešćuje. Pred njega dolaze probrani ljudi i kada čekaju u redu nisam nikada vidio da kleknu, nego pobožno dolaze i primaju pričest. Tamo su najizvrsniji liturgičari. Ono što se događa oko Svetoga Oca trebalo bi biti ogledni primjerak. To se može vidjeti i kopirati te sigurno neće biti zablude.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er