CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Novcem za oružje stvorite Fond protiv gladi i siromaštva

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin pročitao je govor pape Franje na konferenciji COP28, u kojemu Papa traži od svjetskih čelnika da prevladaju podjele kako bi nastavili zajednički raditi protiv uništavanja svega stvorenoga, te kako bi zaustavili „delirij svemoći“ i bezgraničnu pohlepu. Osim toga, opovrgava mišljenje o visokom natalitetu i siromašnima kao odgovornima za aktualnu krizu te izražava nadu: „Neka 2024. bude godina preokreta“

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin na čelu je izaslanstva Svete Stolice koje sudjeluje na Konferenciji stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (COP28) u Dubaiju. Umjesto pape Franje, koji je zbog bronhitisa morao otkazati sudjelovanje, kardinal je u subotu, 2. prosinca, pročitao govor koji je Sveti Otac trebao održati na tom međunarodnom skupu. Na skupu za koji se Papa nada da će biti prekretnica, jer – kako je istaknuo:

Podivljala klima zvuči kao upozorenje da se zaustavi taj delirij svemoći.

Papa je u poruci napomenuo da je uništavanje svega stvorenoga uvreda Bogu, grijeh koji nije samo osobni nego strukturni koji pogađa ljudska bića, posebno one najslabije.

Samo je jedan izlaz: Put zajedništva, multilateralizam, koji se hladi dok se naš planet zagrijava. Važno je ponovno izgraditi povjerenje, temelj multilateralizma – poželio je Papa citirajući govor Ivana Pavla II. u Ujedinjenim narodima 1995. godine. To vrijedi za brigu o okolišu kao i za mir.

Koliko energije čovječanstvo gubi u brojnim ratovima koji su u tijeku, poput onoga u Izraelu i Palestini, u Ukrajini i u brojnim područjima svijeta. Sukobi su to koji neće riješiti probleme, nego će ih povećati – primijetio je Papa.

Koliko se sredstava troši na oružje koje upropaštava živote i uništava naš zajednički dom!

Papa je potom spomenuo još jednoga svojeg prethodnika, Pavla VI., i njegovu encikliku Populorum progressio te potaknuo da se novcem koji se troši na oružje i druge vojne izdatke, uspostavi svjetski fond za konačno eliminiranje gladi.

Kako bi se išlo naprijed potrebna je politička promjena – dodao je papa Franjo te potaknuo – Iziđimo iz uskih osobnih interesa i nacionalizama; prigrlimo alternativno, zajedničko viđenje, jer nema trajnih promjena bez kulturnih promjena, piše Vatican News.

U ovom trenutku jedina promjena kojoj smo svjedoci jest ona klimatska – istaknuo je Papa. To je opći društveni problem koji je usko povezan s dostojanstvom ljudskoga života. Radimo li za kulturu života ili smrti? – upitao je rimski biskup.

Izaberimo život, izaberimo budućnost! Poslušajmo jecaj zemlje, poslušajmo vapaj siromašnih, osluškujmo nade mladih i snove djece! Imamo veliku odgovornost: zajamčiti da im budućnost ne bude uskraćena.

Papa se potom osvrnuo na pregrijavanje planeta, uzrokovano sve većim razinama stakleničkih plinova u atmosferi koje su pak posljedica ljudskoga djelovanja koja je posljednjih desetljeća postalo neodrživo za ekosustav. Osudio je težnju za proizvodnjom i posjedovanjem koja se pretvorila u opsesiju, neograničenu pohlepu, neobuzdano izrabljivanje, zabludu o svemoći. Stoga je potaknuo da se prevladaju podjele, prva prepreka na tom putu.

Svijet koji je tako povezan, kao što je današnji, ne može biti nepovezan u onima koji njime vladaju, s međunarodnim pregovorima koji ne mogu značajno napredovati zbog stajališta zemalja koje favoriziraju vlastite nacionalne interese u odnosu na opće zajedničko dobro.

Svjedoci smo – istaknuo je rimski biskup – krutih, ako ne i nefleksibilnih stajališta koji nastoje zaštititi vlastite prihode i prihode vlastitih tvrtki, opravdavajući se katkada na temelju onoga što su drugi učinili u prošlosti, uz povremeno prebacivanje odgovornosti.

U tom smislu je papa Franjo istaknuo da ga pogađaju pokušaji prebacivanja odgovornosti na brojne siromašne i na broj rođene djece. To su tabui koje valja odlučno osporiti – dodao je.

Nisu krivi siromašni, jer je gotovo pola svijeta, najsiromašniji, odgovorno za samo 10% emisija zagađujućih tvari, dok razlika između nekolicine bogatih i mnoštva siromašnih nikada nije bila tako golema.

Rađanje nije problem nego bogatstvo; ono nije protiv života, nego za život, dok su određeni ideološki i utilitaristički modeli koji se prikriveno nameću obiteljima i narodima prave kolonizacije – napomenuo je papa Franjo.

Papa se stoga nada da toliko isticane promjene nisu samo djelomična promjena smjera, nego nov način na koji nastaviti ići zajedno. Ako je Pariški sporazum obilježio novi početak, sada moramo ponovno potaknuti zajednički hod.  

Neka ova COP konferencija bude prekretnica; neka pokaže jasnu i opipljivu političku volju koja će dovesti do odlučnoga ubrzanja ekološke tranzicije.

Za ostvarivanje te želje Papa je dao praktične upute: energetsku učinkovitost; obnovljive izvore energije, uklanjanje fosilnih goriva te odgoj za stil života koji manje ovisi o njima. Molim vas, idimo naprijed, nemojmo se vraćati natrag – potaknuo je te dodao – Poznato je da su različiti dogovori i preuzete obveze slabo provedeni jer nisu uspostavljeni odgovarajući mehanizmi nadzora, povremene provjere i sankcioniranja za nepoštovanje. Međutim, toliko se toga promijenilo posljednjih godina, stoga je sada riječ o tomu da se više ne odgađa, da se ostvaruje, a ne da se samo nadate dobru svoje djece, svojih građana, svojih zemalja, našega svijeta.

Budite vi tvorci politike koja će dati konkretne i dosljedne odgovore, pokazujući plemenitost uloge koju imate i dostojanstvo službe koju obavljate.

Tomu služi moć, kako bi se služilo. Nema smisla danas održavati autoritet koji će se jednoga dana pamtiti po svojoj nesposobnosti da intervenira kada je to bilo hitno i potrebno – upozorio je papa Franjo.

Povijest će vam biti zahvalna. I društva u kojima živite, u kojima postoji pogubna podjela između katastrofičara i ravnodušnih, između radikalnih ekologa i poricatelja klimatskih promjena… Beskorisno je – primijetio je – pristajati na strane, u ovom slučaju kao i u slučaju mira; to ne vodi nikakvom rješenju. Rješenje je samo dobra politika – istaknuo je Papa.

Citirajući svetoga Franju Asiškoga, autora Pjesme stvorova, papa Franjo je završio svoju poruku izražavajući nadu da će 2024. godina označiti prekretnicu.

Ostavimo podjele iza sebe i sjedinimo snage! I, uz Božju pomoć, iziđimo iz noći ratova i uništavanja okoliša kako bismo zajedničku budućnost pretvorili u zoru svjetlosti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er