VJERA I DUHOVNOST

Čudo savijenog križa: Kako je Tilma Gospe od Guadalupea čudesno preživjela eksploziju u meksičkoj bazilici

Bazilika Gospe od Guadalupe u Mexico Cityju u Meksiku dom je tilme svetog Juana Diega. Prema Nacionalnom katoličkom registru, baziliku godišnje posjeti više od 20 milijuna hodočasnika. Čudo savijenog križa

Svetom Juanu Diegu pripisuju se mnoga čuda, jer je ovo ukazanje jedno od najpoznatijih u katoličkoj Crkvi.

Prije gotovo 103 godine, 14. studenoga 1921., čovjek je sakrio bombu u posudu za cvijeće u podnožju Gospine slike, nadajući se da će uništiti njezinu baziliku. Taj čovjek, Luciano Perez Carpio, bio je zaposlenik Privatnog tajništva Predsjedništva.

Napad na baziliku Naše Gospe od Guadalupe u Meksiku

Vezani članci

Tijekom tog vremena, meksički ustav iz 1917. zabranio je katoličko obrazovanje, zabranio poučavanje vjeronauka u školama i učinio nezakonitim sva javna bogoslužja, što je uključivalo sve javne procesije. Antikatolički osjećaji bili su iznimno visoki među meksičkom vladom, što je dovelo do godina nasilnog vjerskog progona. Meksički predsjednik Plutarco Elías Calles u konačnici će biti odgovoran za javno smaknuće blaženog Miguela Proa, šest godina nakon ovog bombaškog napada.

U intervjuu za Aci Prensa 2021., otac Eduardo Chávez, doktor crkvene povijesti i generalni direktor Guadalupan Studies izjavio je: “Oko 10.30 ujutro eksplodirala je dinamitna bomba skrivena među cvijećem. Oštećenja su bila na stepenicama oltara koje su od mramora, mjedenim svijećnjacima i svetoj slici našeg raspetog Gospodina koja je pala na zemlju i ostala savijena. Eksplozija je savila raspelo, koje je sada poznato kao ‘Santo Cristo del Atentado’ ili ‘Sveti Krist napadača’.” Začudo, i tilma i staklo koje je štiti ostali su neozlijeđeni. Teški metal Križa se savio od udara bombe. „Kada su pokušavali uništiti sliku, pokušali su uništiti samu Crkvu i nisu mogli jer to dolazi od Boga,” nastavio je otac Chavez.

„Kao što je Sveta Marija od Guadalupe, u svojoj čudesnoj slici, djelo Božje, tako je Crkva je također djelo Božje. Krist je glava ove blažene Crkve koja naviješta istinu, pravdu, ljubav, praštanje i milosrđe – ono što je našem narodu danas toliko potrebno.”

Gospa od Guadalupe postala je simbol meksičkog identiteta. U ukazanju, crna vrpca oko njezina struka simbolizira njezinu trudnoću s našim Spasiteljem. Ova slika tako lijepo predstavlja ženstvenost i majčinstvo, dok je ona pažljivo štitila svog Sina u svojoj utrobi. Tijekom ovog napada, međutim, Sin je bio taj koji je tako jasno zaštitio svoju majku.

Nasilni progoni katolika danas su prisutni kao što je svijet svjedočio na Kubi, Nikaragvi i Kini, zajedno s mnogim drugima. Prema USCCB-u, “samo u Sjedinjenim Državama dogodilo se najmanje 315 incidenata u 43 države i District of Columbia od svibnja 2020.”

Napad iz 1921. godine na Gospu, njezinu baziliku i našu katoličku vjeru nažalost nije izoliran događaj. Slučajno, neuspjeh Carpia toga dana, predsjednika Callesa i svih onih koji su ikada htjeli uništiti našu voljenu Crkvu diljem svijeta, nudi svjetionik nade. Bez obzira na osobu, vladu, napad ili mržnju, naša voljena Katolička crkva i naša dragocjena vjera zauvijek će izdržati test vremena. Nikada ne smijemo skrivati svoja uvjerenja zbog straha od javnog nadzora.

www.medjugorje-news.com

Izvor
church pop

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er