VJERA I DUHOVNOST

5 poljskih svetaca koji su promijenili svijet

5 poljskih svetaca koji su promijenili svijet! Katolike u Poljskoj formirala je duboko kršćanska kultura, odani Presvetom Srcu i posvećeni svojoj Kraljici, Gospi od Częstochowe.

Kroz prizmu ove snažne katoličke vjere sveta Faustina Kowalska proročanski je napisala u svom Dnevniku: „Dok sam molila za Poljsku, čula sam riječi: Gajim posebnu ljubav prema Poljskoj, i ako ona bude poslušna Mojoj volja, ja ću je uzvisiti u moći i svetosti. Iz nje će izaći iskra koja će pripremiti svijet za Moj konačni dolazak (Dnevnik, 1732.).”

Iako se općenito vjeruje da se odnose na svetog Ivana Pavla II., ove su se proročanske riječi obistinile na više načina. Odgajana u krilu Katoličke crkve i pročišćena kroz lonac patnje, Poljska je pružila najmanje pet svetaca koji su doslovno promijenili svijet.

Sveti “brat Albert” Chmielowski Iako je možda najmanje poznat od petero svetaca, “brat Albert” je najviše utjecao na svećenički poziv svetog Ivana Pavla II. Chmielowski je u početku bio relativno slavan umjetnik koji je učio kod nekih od najvećih slikara svog vremena. Međutim, taj ga život nije zadovoljio i nastojao je služiti siromašnima. Postao je članom Trećeg reda svetog Franje i posvetio se brizi za siromašne i beskućnike u Krakovu, prodajući svoje slike kako bi prikupio novac za sklonište za beskućnike. Nazivajući se “bratom Albertom”, s vremenom će osnovati braću i sestre Albertinke i osnovati domove za siromašne diljem Poljske. O tom je svecu Ivan Pavao II napisao dramu pod naslovom “Brat naš Božji” i za njega je rekao: “U njemu sam našao pravu duhovnu potporu i uzor u napuštanju svijeta umjetnosti, književnosti i kazališta, te stvaranju radikalan izbor svećeničkog poziva” (Dar i otajstvo).

Vezani članci

Sveta Faustina Kowalska Rođena kao Helena Kowalska, sveta Faustina željela se posvetiti Bogu u mladosti, ali joj je isprva odbijen pristup samostanu zbog njenog siromaštva. Nakon što je nekoliko godina bila domaćica, pridružila se Družbi sestara Naše Gospe od Milosrđa u Varšavi. Kowalska je ubrzo postala primateljica brojnih privatnih Isusovih otkrivenja 1930-ih. Dobila je upute da ono što je doživjela zapiše u Dnevnik koji je na kraju imao punih 600 stranica! Upravo kroz ovaj Dnevnik polako se počela širiti poruka Božanskog milosrđa, što je dovelo do svjetske proslave Nedjelje Božanskog milosrđa i poziva pape Franje na Jubilarnu godinu milosrđa.

Sveti Maksimilijan Kolbe Život ovog svetog čovjeka može se sažeti u viziji Gospe koju je imao kao dijete. “Te sam noći pitao Majku Božju što će biti sa mnom. Zatim je došla do mene držeći dvije krune, jednu bijelu, drugu crvenu. Pitala me jesam li spreman prihvatiti bilo koju od ovih kruna. Bijela je značila da trebam ustrajati u čistoći, a crvena da trebam postati mučenik. Rekao sam da ću prihvatiti obje.” Kolbe će se do kraja života posvetiti Bezgrešnoj Mariji i osnovati franjevački samostan koji je širio pobožnost Gospi putem tiskanih izdanja. Tijekom nacističke okupacije, Kolbe je u svom samostanu sklonio 2000 Židova i na kraju je uhićen i poslan u koncentracijski logor u Auschwitzu. Upravo u tom logoru Kolbe se slobodno odrekao života umjesto drugog čovjeka. Njegov primjer nesebične ljubavi i dalje nadahnjuje svijet.

Sveti Ivan Pavao II Ivan Pavao II pomogao je srušiti komunizam i promijenio svjetsku percepciju katolicizma svojim primjerom punim ljubavi i mladenačkim žarom. Ostat će zapisan kao jedan od najvećih svetaca svih vremena.

Bl. Jerzy Popiełuszko Jednostavan svećenik koji se odlučno suprotstavljao komunističkom režimu 1980-ih, Popiełuszko je bio jedna od najutjecajnijih figura pokreta “Solidarnost” u Poljskoj. Protivio se nepravednim zakonima Komunističke partije kroz svoje propovijedi i mjesečne mise za slobodu na otvorenom. Njegove su riječi bile toliko popularne među Poljacima da ih je prenio Radio Slobodna Europa. Tisuće ljudi dolazilo je na njegove mise, a njegov miran otpor komunizmu podupirao je one koji su se borili za promjene. Njegovo protivljenje nije prošlo nezapaženo te ga je ubila sigurnosna policija, što je izazvalo nacionalnu pometnju. Popiełuszkov primjer održao je nadu Poljaka u slobodnu Poljsku, što se i ostvarilo nekoliko godina nakon njegove smrti.

Ovih pet svetaca pružili su mnogo više od “iskre” koja je promijenila svijet i priprema nas za drugi dolazak našeg Gospodina.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er