VJERA I DUHOVNOST

4 načina kako otjerati đavla

4 načina kako otjerati đavla Egzorcisti preporučuju četiri načina koji će ljudsku dušu održati u miru i daleko od đavla. Nakon egzorcizma, kako osoba spriječiti vrag da se vrati?

U evanđeljima čitamo priču koja opisuje kako je osobu koja je bila egzorcizirana posjetila cijela gomila demona i pokušala ponovno ući na snažniji način (usp. Mt 12,43-45), piše Aleteia

Obred egzorcizma samo tjera demone iz osobe; to ih ne sprječava da se vrate. Kako bi osigurali da se đavao ne vrati, egzorcisti preporučuju četiri načina koji će dušu čovjeka održati u miru i u Božjim rukama:

1 ČESTA ISPOVIJED I SVETA PRIČEST Najčešći način na koji demon može ući u nečiji život je kroz uobičajeno stanje smrtnog grijeha. Što se više grijehom odvajamo od Boga, to smo osjetljiviji na napad demona. Čak i laki grijeh može narušiti naš odnos s Bogom i može nas izložiti napadima neprijatelja. Ispovijed grijeha je, dakle, primarni način na koji moramo okončati svoj život u grijehu i krenuti novim putem.

Nije slučajno što je đavao nemilosrdno pokušavao preplašiti svetog Ivana Vianneyja da ne čuje ispovijesti okorjelih grešnika. Vianney je znao da će veliki grešnik doći u grad ako ga je vrag uznemiravao noć prije. Ispovijed ima takvu snagu i milost da đavao mora bježati od osobe koja posjećuje taj sakrament. Uz ispovijed, sakrament svete euharistije još je snažniji u otklanjanju utjecaja đavla.

Ovo ima savršenog smisla jer je Sveta Euharistija stvarna prisutnost Isusa Krista, a demoni nemaju apsolutno nikakvu moć pred samim Bogom. Pogotovo kad se euharistija prima u milosnom stanju nakon ispovijedi, đavao jednostavno nema kamo otići nego natrag odakle je došao. Sveti Toma Akvinski je to potvrdio u svojoj Summa Theologiae kada je napisao: “[Euharistija] odbija sve napade demona. Stoga Krizostom kaže: ‘Kao lavovi koji vatru puštaju, tako odlazimo od toga stola, postajući strašni đavlu.’”

2 SVAKODNEVNA MOLTVA Osoba koja pristupa sakramentu ispovijedi i euharistije mora se pridržavati i dosljednog svakodnevnog molitvenog života. Ključna riječ je dosljednost! Ovo stavlja osobu u svakodnevno stanje milosti i odnosa s Bogom. Osoba koja redovito razgovara s Bogom nikada se ne bi trebala bojati đavla. Egzorcisti opsjednutim osobama uvijek sugeriraju da se pridržavaju jakih duhovnih navika, poput čestog čitanja Svetoga pisma te moljenja krunice i drugih privatnih molitvi. Imati dnevni raspored molitve je najkorisniji i drži demone podalje.

3 POST Ovaj savjet dolazi izravno iz Evanđelja, kada je Isus rekao svojim učenicima: “Ovaj se rod ne može istjerati ničim osim molitvom i postom” (Marko 9,29). Svatko od nas mora razlučiti kakav je post pozvan prakticirati. Za nas koji živimo u svijetu i imamo mnogo obaveza (kao što su naše obitelji) ne možemo toliko postiti da zanemarimo vlastiti poziv. U isto vrijeme, ako želimo držati demone podalje, moramo se izazvati da postimo više od odricanja od čokolade za korizmu.

4 SAKRAMENTALI Egzorcisti ne samo da koriste sakramentale (obred egzorcizma je sakramental) nego savjetuju opsjednutim osobama da često koriste sakramentale. Oni su moćno oružje u svakodnevnoj borbi da se đavao više nikada ne vrati. Egzorcisti predlažu da se sakramentali kao što su blagoslovljena sol i blagoslovljena voda ne drže samo kod kuće, već da se nose sa sobom kamo god osoba ide. Čak i sakramentali kao što je smeđi škapular imaju veliku moć nad demonima.

Časni Franjo Ypes ispričao je kako mu je jednog dana otpao škapular. Dok ju je vraćao, đavao je urlao: “Odbaci tu naviku koja nam otima tolike duše!” Ako se želite otjerati od zlih sila, ozbiljno shvatite ove četiri metode. Ne samo da će spriječiti đavla da ima vlast nad vama, već ćete biti na putu da postanete svetac.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er