VJERA I DUHOVNOST

Zašto nam se ponekad čini da oni zli napreduju dok dobri pate?

Zašto nam se ponekad čini da zli napreduju dok dobri pate? – Budem li se dobro ponašao, bit ću dobro. Tako razmišljamo, ali ne događa se uvijek tako. Kad nam stvari krenu loše, pitamo se: “Gdje je Bog?”

Kad smo djeca, vjerujemo da je život jednostavan. Sve je u rukama naših roditelja, koji rješavaju probleme koji su izvan naših mogućnosti. Uče nas da se uvijek moramo lijepo ponašati, kako bi nam, logično, išlo dobro. U to vjerujemo bez zadrške. Ali što se događa ako se naša sreća počne mijenjati i – unatoč našem dobrom ponašanju – stvari krenu loše po nas? Zašto negativcima naočigled ide dobro? Vrlo je uobičajeno čuti pitanja poput: “Zašto negativcima ide dobro?” I, kao odgovor na ovu prividnu kontradikciju, mogli bismo razmisliti o pobuni protiv Boga. Nezamislivo je da se mi koji se trudimo vršiti volju Božju suočavamo s bezbrojnim problemima, a onima koji ne igraju po pravilima izgleda da je lako!

No, morali bismo razmišljati hladne glave i analizirati što se zapravo događa. Prvo, zapamtimo da Bog “želi da se svi spase i dođu do spoznanja istine” (1 Tim 2,4). On ne želi smrt grešnika, nego radije da se obrati i živi (Ez 33,11).

Gospodin nas voli takve kakvi jesmo i ne osuđuje nas. On nam daje mogućnost da primimo otkupljenje koje je naš Gospodin Isus Krist izborio za sve svojom smrću na križu. Dakle, naš život na ovom svijetu čini vrijeme koje nam Bog daje da se spasimo, piše Aleteia.

Vrijeme će isteći

Ali oprez. Naš život na ovoj zemlji nije vječan. Jednog dana ćemo umrijeti, a vrijeme milosti za naše spasenje će završiti. Tada će se istina otkriti onima koji su živjeli daleko od Boga. Shvatit će da više mogu pobjeći od svoje konačne sudbine. Sjetimo se što se dogodilo bogatašu koji je živio u raskoši, ne obazirući se na siromašnog Lazara. Kad su obojica umrla, bogataš je otišao na vječnu kaznu, a siromah u krilo Abrahamovo (Lk 16,19-31). Njihovo je vrijeme isteklo.

I na isti način, oni koji ostanu vjerni Bogu bivaju pročišćeni kušnjama, koje će im pomoći da uđu u Nebo bez mrlje grijeha ili krivnje. Knjiga Sirahova objašnjava: Dijete moje, kad dođeš služiti Gospodinu, pripremite se za testiranje. Ispravi svoje srce i budi postojan, i ne budi nagao u vrijeme nesreće. Privi uz njega i ne odlazi, tako da tvoji posljednji dani mogu biti uspješni. Prihvati sve što te snađe, a u vrijeme poniženja budi strpljiv. Jer zlato se ispituje u vatri, i onih koji se smatraju prihvatljivima, u peći poniženja. Uzdaj se u njega, i on će ti pomoći; poravnite svoje putove i uzdajte se u njega. (Sir 2,1-6)

Božja logika je drugačija od naše

Stoga, iako se čini da zli napreduju, uzdajmo se u beskrajno Božje milosrđe. A kada se oni koji se dobro ponašaju suoče s kušnjama i poteškoćama, ponovno se uzdajmo u Boga, koji obećava da nijedna patnja u ovom životu nije beskorisna, ako je prinesena Bogu i sjedinjena s Kristovim križem. Božja logika, koja nije nimalo slična našoj, dovest će nas do vječne slave.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er