VJERA I DUHOVNOST

Zašto je u korizmene petke dozvoljena riba, ali ne i meso, kad se čini da je to isto?

Zašto je u korizmene petke dozvoljena riba, ali ne i meso, kad se čini da je to isto?

Jedna od najzagonetnijih crkvenih disciplina je pravilo koje kaže da se petkom u korizmi ne smije jesti meso. Izuzetak od tog pravila su ribe, koje prosječnom promatraču nemaju smisla. Zašto je u korizmi petkom riba dopuštena, a meso nije?

Prema USCCB-u, crkveni zakoni klasificiraju apstinenciju od “kopnenih životinja”. Zakoni o apstinenciji smatraju da meso dolazi samo od životinja kao što su kokoši, krave, ovce ili svinje — koje sve žive na kopnu. Ptice se također smatraju mesom. Ribe, s druge strane, nisu u istoj klasifikaciji. Ribe su druga kategorija životinja. Dopuštene su slane i slatkovodne vrste riba i školjkaši, piše Aleteia.

Na latinskom, riječ koja se koristi za opisivanje vrste “mesa” koje nije dopušteno petkom je carnis, što se posebno odnosi na “životinjsko meso”, a nikada nije uključivalo ribu kao dio definicije. Osim toga, riba se u većini europskih kultura nije smatrala luksuznim jelom i više je bila pokora za jelo. Temeljna duhovna tema ove discipline je da je to žrtva. Dozvoljena riba ne znači da bi svaki petak u korizmi trebao uključivati skupi obrok od jastoga, jer bi to bilo u suprotnosti s duhovnom lekcijom koju treba naučiti. Kako god se pridržavali ove korizmene discipline, trebali bismo se prisjetiti Kristove žrtve na križu i dopustiti da to vodi naš izbor obroka petkom.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er