ZDRAVLJE

TEKSAS Na snazi zabrana pobačaja nakon 6. tjedna trudnoće :” Naš Stvoritelj nas je obdario pravom na život a zbog pobačaja milijuni djece izgube to pravo. “

Nakon što Vrhovni sud nije prihvatio žalbu za stopiranjem zakona kojim se zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće od danas stupa na snagu što znači da u saveznoj državi Texas pobačaji nakon šestog tjedna trudnoće više nisu legalni piše Narod.hr

Žalbu je podnijela Američka unija za građanske slobode (The American Civil Liberties Union) nadajući se da će Vrhovni sud spriječiti uvođenje ovog zakona jer je, kako smatraju, šest tjedana prerano da mnoge žene uopće saznaju da su trudne što će ih prisiliti da iznesu neželjene trudnoće do kraja. Dodaju da je zakon posljedica desetljeća rasističke politike jer pogađa pripadnike rasnih manjina koji prema njihovim riječima jedva spajaju kraj s krajem.

S druge strane među zagovornicima zaštite života vlada zadovoljstvo zbog uvođenja zakona.

– Naš Stvoritelj nas je obdario pravom na život a zbog pobačaja milijuni djece izgube to pravo. – rekao je prilikom potpisivanja zakona u svibnju Greg Abbott, republikanski guverner savezne države Texas. Abbott je u travnju 2020. na jedan mjesec zabranio pobačaje zbog epidemiološke krize riječima da “nisu medicinska nužnost”.

Otvoren put za druge savezne države da naprave isto

Texas će ovime postati jedna od 13 saveznih država koje su donijele zakone o zabrani pobačaja u prvom tromjesečju trudnoće čime se otvara put i drugim republikanskim saveznim državama za sličan zakon te neke navodno već rade na pripremi nacrta takvog zakona.

10 tisuća dolara kazne za prekršitelje zakona

Posebnost ovog teksaškog zakona je to što će svaka osoba moći podnijeti tužbu protiv klinika ili bilo koje druge osobe koja je sudjelovala u pobačaju ili pomogla da se pobačaj napravi te tražiti za njih kaznu od najmanje 10.000 dolara. Zbog toga ga protivnici već nazivaju “gnjusnim” te podrugljivim nazivom “Tuži susjeda svoga”.

– Cijeli ovaj mehanizam funkcionira jedino ako postoji opasnost od tužbe onima koji pokušaju ignorirati zakon. – rekao je John Seago iz organizacije Pravo na život iz Texasa (Texas Right to Life) koja zagovara zabranu pobačaja.

Organizacije koje se zalažu za zaštitu života izrazile su zadovoljstvo zbog toga što će moći same podnositi tužbe nakon dojava i utvrđivanja da neke klinike ili pojedinci ne poštuju ovaj zakon.

– Velika prednost i jedna od najzanimljivijih stvari za pro-life pokret je to što sada imamo mogućnost sudjelovanja u provođenju ovog zakona – dodao je Seago.

Protivnici novog zakona i zagovornici pobačaja najavili su nove prosvjede dok se, prema njihovim riječima, zakon ne ukine.

Biden kritizirao zakon

O zakonu se oglasio i američki predsjednik Joe Biden. Očekivano, kritizirao je zakon koji je u noći na srijedu stupio na snagu.

“Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi ‘Roe protiv Wadea’”, ustvrdio je Biden, između ostalog, u priopćenju, navodi CNN.

‘Roe protiv Wadea’ – prepreka u zaštiti života

Podsjetimo, u SAD-u je 70-ih godina prošlog stoljeća legaliziran pobačaj na zahtjev. Američki Vrhovni sud 1973. donio je do danas često kritiziranu presudu u procesu Roe protiv Wadea kojom je ozakonjen pobačaj na zahtjev. Iako u posljednje vrijeme mnoge američke savezne države donose zakone koji idu u smjeru zaštite nerođenog života, presuda iz 1973., koja je donesena na saveznoj razini, na Vrhovnom sudu SAD-a, predstavlja smetnju da se u potpunosti zaštiti nerođene.

Američka savezna država Južna Dakota 2015. usvojila su rezoluciju u kojoj se od Vrhovnog suda SAD-a traži preispitivanje odluke u slučaju “Roe v. Wade”.

Lani su Georgia, Mississippi, Kentucky i Ohio donijeli zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon što liječnik otkrije otkucaje srca, a Alabama kriminalizira sve pobačaje, osim kada je život majke ugrožen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er