CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Vlč. Zlatko Sudac – Današnji čovjek je dehumaniziran

Kultura novog tisućljeća samo mit, jer je čovjek dehumaniziran. Ona propada jer je vode nekulturni, vođeni isključivo vlastitim probitkom, profitom, moći i medijima. Kao što je kulturna arogancija zapada ometala razvoj drugih kultura, tako nastavlja i danas. Uistinu se može govoriti i o svojevrsnom teroru jedne kulture nad drugim kulturama.

Današnja zapadna kultura čiji smo i mi dio odviše se odmakla od njenih duhovnih korijena. U našoj donedavnoj umjetnosti, što je lijepo, odlučivala je ideologija, a i poneki moćnik kako bi mu i kad zatrebalo. Ni jedna kultura, ni struktura, ni poredak ne smiju biti eshatološki indiferentni. U suprotnom svaka kultura postaje svoj negator i rušitelj. Stoga ne mogu razumjeti kulturu u kojoj se svaki prizvuk Boga, duhovnog i vjerskog, dobrog i istinitog marginalizira, ponižava, isključuje i potire.

Otvori svojim osmjehom taj tamni zastor koji ljubomorno skriva tvoje nepoznate riznice ljubavi i mira. Osmjeh je objava jednog svijeta i ujedno most za otkrivanje svijeta drugih. Pokaži svojim bližnjima čak i kad ti je teško, karakter autentične radosti, koja izvire iz intimnosti Srca pročišćenog kušnjom, i koji nosi pečat apsolutne garancije: Boga!

Osmjehni se uvijek i onda kad nemaš volje, jer osmijeh je i na usnama bolesnika najhrabriji čin vjere. Smiješi se sa svima, osobito s onima koji se nikada ne smiješe. Osmjehni se i onome kojemu je duša u tuzi, i ništa više ne očekuj od ljudi i od života. Takav osmijeh uvijek izaziva neočekivani i spasonosni čin ufanja. Nastavi se smiješiti iz dana u dan, a navečer baci se pred podnožje križa za uvijek novu snagu, novog osmjeha.

www.medjugorje-news.com/rastimo-u-vjeri.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er