ZDRAVLJE

Izolacija, strahovi, tjeskoba i tuga uzrokovani COVID-19 pridonijeli su zlouporabi svih vrsta supstanci

O činjenici da je globalna epidemija COVID-19 pogoršala još otprije loši trend predoziranja i s njime povezanih smrti na Međunarodni dan svijesti o predoziranju na društvenim mrežama pisao je psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagreb, piše HKM

Svake godine na 31. kolovoza obilježavamo Međunarodni dan svijesti o predoziranju (IOAD) čime želimo podići svijest o problemu predoziranja, smanjiti stigmu umrlih zbog predoziranja drogom. Osim što se prisjećamo onih koji su izgubili svoju životnu bitku zbog problema s drogom, to je prigoda i da poduzmemo što bolje mjere kako bi u konačnici eliminirali predoziranje kao razlog smrtnosti osoba s problemom uzimanja droga.

Nažalost, globalna epidemija COVID-19 pogoršala je još otprije loši trend predoziranja i s njime povezanih smrti. Opioidi nisu bili jedina droga koja je dovela do povećane smrtnosti tijekom pandemije koronavirusa. Zlouporaba alkohola također je značajno porasla u godinu i pol dana otkako je COVID-19 poharao svijet. Izolacija, strahovi, tjeskoba i tuga uzrokovani COVID-19 pridonijeli su zlouporabi svih vrsta supstanci. Znamo da je za one koji se nose s bilo kojim oblikom ovisnosti ključna kontinuirana podrška.

Za mnoge od nas karantena i fizičko distanciranje bili su dosadni i zamorni; onima kojima su za stabilno stanje bili potrebni lijekovi, medicinsko osoblje i sustav socijalne podrške, ograničenja uzrokovana pandemijom dovela su do životno ugrožavajućih situacija.

Profesor antropologije sa Sveučilišta Virginia Jarrett Zigon nedavno je napisao: “Ovisnost se često naziva bolešću usamljenosti, a tijekom pandemije usamljenost je nešto što je iskusilo jako puno ljudi.” Profesor Zigon priznaje da veći broj predoziranih tijekom COVID-19 nije iznenađujući, jer je onima koji žive s problemom ovisnosti bilo toliko teško obnoviti smislene društvene veze i nadati se budućnosti.

Izolacija nije jedini faktor koji je pridonio povećanom broju smrtnih slučajeva od predoziranja. Nacionalni institut za zlouporabu droga (NIDA) ističe da su epidemiološke mjere otežale dobivanje supstitucijske terapije, što je povećalo rizik od recidiva ilegalnim opijatima. Ne treba izostaviti ni stres zbog gubitka posla, manjka novca ili problema sa stanovanjem, kao i veće stope nasilja u obiteljima.

Danas je vrijeme da se prisjetimo onih kojih više nema. Danas je vrijeme da djelujemo. Danas i svaki drugi dan.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er