VJERA I DUHOVNOST

Imate tjeskobu? 3 Isusova savjeta iz Getsemanskog vrta koji će vam pomoći pronaći mir

Imate tjeskobu? 3 Isusova savjeta iz Getsemanskog vrta koji će vam pomoći pronaći mir Pjevajte hvalospjev, molite se usrdnije i očekujte utjehu anđela…

Blaženi Fulton Sheen, voljeni svećenik iz 1950-ih, jednom je objasnio s čime se Isus suočio u Getsemanskom vrtu; kako vidimo dvije različite prirode našeg Gospodina (ljudsku i božansku) izražene te mračne noći na duboke načine piše Aleteia.

Neznatno se može naslutiti psihološki užas progresivnih faza straha, tjeskobe i tuge koji su obuzeli Isusa prije nego što je zadat i jedan jedini udarac. Rečeno je da se vojnici mnogo više boje smrti prije nultog sata napada nego u žaru bitke… Ako ste se ikada borili s gore navedenim emocijama – strahom, tjeskobom i tugom – vjerojatno ste upoznati s “klišej” komentarima koje često daju dobronamjerni prijatelji.

“Imaj vjere”, oduvijek me najviše boli, iako sam siguran da to nikad nije bilo ponuđeno s najmanje neljubaznosti. Ipak, ova “utjeha” zaključuje da moja tjeskoba proizlazi iz nedostatka vjere; ili da će, ako sam obdaren savršenom količinom vjere, moja tjeskoba nekako nestati.

Zato nikada neću zaboraviti opravdanje koje sam osjetio prije mnogo godina tijekom meditacije o Isusovoj agoniji u vrtu u 3 sata ujutro: Isus je imao savršenu vjeru! Mislio sam, znao je da je uskrsnuće pred vratima, ali iz njegovih pora još uvijek curi krv! Ali kako mogu usporediti Gospodinovu tjeskobu zbog njegovog nadolazećeg raspeća sa svojim vlastitim kušnjama?

Vezani članci

Isusova agonija očito je bila drugačija od bilo koje druge. Ipak, sveti Pavao opisuje život kršćanina kao “raspet s Kristom”; također govori o “sudjelovanju u Isusovoj patnji i primanju njegove utjehe”. Stoga samo naprijed, uzmite nekoliko savjeta o upravljanju svojom tjeskobom od našeg Gospodina one noći kad je izdan:,.

Prvo, otpjevajte hvalospjev: Postoji samo jedan odlomak iz Svetog pisma gdje se spominje da je Isus pjevao pjesmu, a to je točno prije nego što su ga njegovi prijatelji napustili: “I tako otpjevaše hvalospjev i iziđoše na goru Maslinsku [Getsemaniju]” (Marko 14: 26).

Današnji znanstvenici mogli bi nam dati dobru ideju što bi Isus pjevao, na temelju židovskog rituala Pashe. Kao i židovski narod, smatram da su psalmi najbolji hvalospjevi utjehe. „Kao što košuta žudi za izvor vode , tako moja duša čezne za tobom…“ je onaj za koji sam se uhvatio. Uvijek pjevušim na prvi znak nervoze, tiho kada su drugi ljudi u blizini, ali super glasno kada sam sam u autu.

Sveti Augustin je rekao: “jednom otpjevana molitva se izgovara dvaput”. Zatim, molite ‘usrdnije’, posebno kako biste prihvatili Božju volju: Ako zaista želimo “neprestano moliti”, mora postojati mnogo različitih razina molitve. Razgovaram s Bogom cijeli dan. Ali ništa ne umiruje moju dušu i postavlja me za bolji san od toga da svake noći provedem 15 do 20 minuta u dubljem obliku meditativne molitve.

Tada me obično muči tuga zbog prošlosti i doživljavam utrkujuće misli o budućnosti. U tim trenucima često razmišljam o Isusu u Getsemaniju, da se “…u svojoj tjeskobi usrdnije molio.” (Luka 22:44). Zbog toga ću se sakriti od svoje obitelji iza zatvorenih vrata. Past ću na koljena i iskreno razgovarati s Bogom svojim riječima, nabrajajući svaku pojedinu dilemu koja me muči.

Zatim, nakon što sam ga slušao u tišini (jer je molitva češće o tome da nam Bog promijeni mišljenje, nego da mi promijenimo svoje), zaključit ću molitvom krunice, uvijek s namjerom da dobijem milost prihvatiti Božju Božansku volju: “…Oče moj, ako je moguće, neka se uzme ova čaša od mene. Ali ne kako ja hoću, nego kako Ti hoćeš.” Matej 26:39

Na kraju, očekujte da će vam Bog poslati anđela da vas utješi (samo naprijed i zatražite ga): Postoji poznata slika umjetnika iz 19. stoljeća Carla Heinricha Blocha pod naslovom Anđeo s Isusom Kristom prije uhićenja u Getsemanskom vrtu. Ova slika prikazuje Luku 22:43, gdje je Bog poslao anđela da utješi Isusa. Volim toliko detalja o ovoj ilustraciji, ali moj omiljeni dio je kako anđeo podupire Isusovu ruku, podižući je u molitvi.

“Pošalji mi svog anđela!” Molio sam Isusa neku noć, posebno tražio istoga koji ga je tješio. Odmah sam zamislio dvije moćne ruke kako me okružuju, baš kao na slici. Trenutak je bio mali proboj, iako sam prilično siguran da je tjeskoba križ koji ću možda nositi cijeli život. Ali kao Isus, ne moram ga nositi sam. I uz pomoć njegove milosti, ovaj teret svakim danom postaje sve lakši.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er