VJERA I DUHOVNOST

Tajne svetaca: Zaboravljena duhovna moć posta

Post je stup korizmenog vremena i snažna duhovna disciplina koju preporučuje naš Gospodin Isus Krist u Svetom pismu. Mnogi su sveci također prakticirali post!

Post ili namjerna apstinencija od hrane neko vrijeme izrazito je kontrakulturna. U kulturi u kojoj je fizički užitak najveće dobro, zašto namjerno uskratiti nešto tako dobro, zadovoljavajuće i neophodno kao što je hrana? Činjenica da nam treba hrana upravo je razlog zašto je post toliko moćan. Privremeno uskraćivanje nečega tako potrebnog tjera nas da se usredotočimo na duhovne stvari koje su još važnije. Kako Krist kaže u Svetom pismu: „Ne živi se samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih“. (Mt 4,4)

Evo devet citata svetaca o tome zašto je post tako važna duhovna praksa:

Sveti Augustin „Post čisti dušu, uzdiže um, podvrgava tijelo duhu, čini srce skrušenim i poniznim, raspršuje oblake požude, gasi vatru požude i pali pravo svjetlo čistoće. Uđi ponovno u sebe.”

Vezani članci

“Post i milostinja su ‘dva krila molitve’ koja joj omogućuju da dobije zamah i lakše dopre čak do Boga.”

Sveti Petar KrizologPost je duša molitve, milosrđe je krvotok posta. Pa ako moliš, posti; ako postiš, pokaži milosrđe; ako želiš da tvoja molba bude saslušana, saslušaj molbu drugih. Ako ne zatvorite svoje uho drugima, otvorili ste Božje uho sebi.”

Sveti Ivan Zlatousti Post je potpora našoj duši: on nam daje krila da se uzdignemo u visinu i uživamo u najvišoj kontemplaciji! […] Bog, poput popustljivog oca, nudi nam lijek postom.”

Sveti Franjo Saleški “Osim običnog učinka posta u podizanju uma, pokoravanju tijela, potvrđivanju dobrote i dobivanju nebeske nagrade, također je velika stvar biti u stanju kontrolirati pohlepu, i držati senzualne apetite i cijelo tijelo podložnima zakon Duha; i iako možda možemo učiniti samo malo, neprijatelj ipak više strahuje od onih za koje zna da mogu postiti.”

Sveta Katarina Sijenska Bez umrtvljivanja okusa, nemoguće je sačuvati nevinost, budući da je Adam pao zahvaljujući udovoljavanju svom apetitu.”

Sveti Bazilije „Pokora bez posta je beskorisna i uzaludna; postom [mi] zadovoljavamo Boga.”

Sveti Toma Akvinski “Pravo rečeno, post se sastoji u uzdržavanju od hrane, ali metaforički govoreći označava uzdržavanje od bilo čega štetnog, a to je posebno grijeh.”

“Post čisti dušu, uzdiže um, podvrgava tijelo duhu, čini srce skrušenim i poniznim, raspršuje oblake požude, gasi vatru požude, pali istinsko svjetlo čednosti.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er