CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Katolički svećenik odgovara: Jesu li sve religije istinite?

Otac Eduardo Hayen Cuarón, direktor tjednika Presencia biskupije Ciudad Juárez u Meksiku, nedavno je odgovorio na pitanje jesu li sve religije jednake, dobre i istinite.

Odgovarajući na pitanje: “Ja sam osoba otvorenog uma i vjerujem da su sve religije jednake; svi su oni poput rijeka koje se na ovaj ili onaj način ulijevaju u more. Sve dok religije vode čovjeka da čini dobro, svaka religija je dobra i istinita, zar ne?” svećenik Hayen je odgovorio:

“Dobro imati otvoren um da pokušate uočiti sve što je dobro u religijama. Bez sumnje, muslimani su vrlo pažljivi u molitvi i postu; Budisti također umrtvljuju tijelo, a Jehovini svjedoci ustrajno promoviraju svoj časopis kucajući na vrata.” “Ali prosuđivanje religije prema nekim dobrim elementima koje ona možda ima nije valjan kriterij da se kaže da je to prava religija. Nisu sve religije istinite. Ne”, rekao je svećenik, prenosi CNA.

“Ako tvrdimo da postoji samo jedan Bog,” nastavio je meksički svećenik, “onda postoji samo jedna božanska istina, i stoga je jedna religija prava. Zato budite oprezni da ne budete toliko otvorenog uma, toliko otvoreni da na kraju ostanete u zastrašujućoj duhovnoj zbunjenosti. Chesterton je rekao da je ‘otvoren um kao imati otvorena usta: to nije cilj, već sredstvo.’ A cilj je, rekao je, zatvoriti usta pred nečim čvrstim.”

Svećenik je također rekao da je u jednom trenutku svog života i on povjerovao “u priču da svaka religija vodi do Boga i da se stoga ne trebamo truditi pronaći onu pravu”. “Mnoge religije uče stvari suprotne onima drugih religija, tako da nisu sve istinite. Nemojte se zbuniti. Ako postoji samo jedan Bog, samo je jedna religija prava”, nastavio je.

Zaključno, Hayen je rekao da “uvijek živjeti otvorenog uma može biti problem u pronalaženju nečeg čvrstog na čemu možete temeljiti svoj život. Nadam se da je vaša potraga iskrena, jer kada treba razlučiti što je prava religija, morate ići što dublje. Ako ga nađete, život će vam udariti čavao u glavu.”

Koja je prava religija?

Katekizam Katoličke Crkve priznaje svakome pravo na vjersku slobodu i navodi da je dužnost kršćana potaknuti u svakom čovjeku ljubav prema istini i dobru. Br. 2105 katekizma ističe u tom pogledu da se „dužnost prinošenja istinskog štovanja Bogu tiče čovjeka i pojedinačno i društveno. Ovo je ‘tradicionalno katoličko učenje o moralnoj dužnosti pojedinaca i društava prema pravoj vjeri i jednoj Kristovoj Crkvi.’”

Katekizam objašnjava da je “društvena dužnost kršćana poštivati i u svakom čovjeku probuditi ljubav prema istini i dobru. Od njih se traži da objave štovanje jedine prave vjere koja postoji u Katoličkoj i apostolskoj Crkvi.” “Kršćani su pozvani biti svjetlo svijeta. Tako Crkva očituje Kristovo kraljevanje nad svim stvorenjem, a posebno nad ljudskim društvima”, uči katekizam.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er