CRKVASVIJET

Sve više biskupa kritizira – ali i podržava – dokument Vatikana o blagoslovu istospolnih parova

Više katoličkih biskupa javno je izrazilo svoje protivljenje vatikanskom dokumentu Fiducia Supplicans, koji dopušta neliturgijske blagoslove homoseksualnih parova, dok su drugi istupili kako bi izrazili podršku novim smjernicama.

Neki, uključujući kardinala Gerharda Müllera i nekoliko biskupa u Africi, odlučno su osudili vatikanski dokument, koji je objavio Dikasterij za nauk vjere, a potpisao papa Franjo, te su poduzeli korake da zabrane ili obeshrabre svećenike da prenose bilo kakve blagoslovi homoseksualnih parova.

Drugi, poput Njemačke biskupske konferencije i nekoliko austrijskih biskupa, pozdravili su dokument, dok je Središnji odbor njemačkih katolika, utjecajna laička katolička skupina koju podržavaju neki njemački biskupi, otišao korak dalje i krenuo naprijed s prijedlozima za formaliziranje blagoslovi istospolnih parova.

Drugi pak, uključujući mnoge američke biskupe, zauzeli su osrednji pristup, pozdravljajući reafirmaciju crkvenog učenja o braku između jednog muškarca i jedne žene u dokumentu, ali upozoravajući svećenike da izbjegavaju ostavljati dojam da slave takozvano “gay vjenčanje” ili odobravaju homoseksualce ponašanje na bilo koji način.

Osim biskupa u Kazahstanu, Malaviju i Zambiji, koji su rekli da će odbiti provesti Vatikansku deklaraciju, još je nekoliko biskupa od tada osudilo nove smjernice. Kardinal Gerhard Müller, koji je prethodno vodio vatikanski Dikasterij za nauk vjere od 2012. do 2017., objavio je u četvrtak opširan odgovor u kojem je rekao da bi svaki svećenik koji blagoslivlja homoseksualnu zajednicu počinio “svetogrđe i bogohuljenje protiv Stvoriteljeve volje” plan i protiv Kristove smrti za nas.” “Blagosloviti stvarnost koja je u suprotnosti sa stvaranjem nije samo nemoguće, već je i bogohuljenje”, rekao je Müller. “Bog ne može poslati svoju milost na odnos koji mu je izravno suprotstavljen i ne može mu se naložiti… kad bi ovaj blagoslov bio dan, njegov bi jedini učinak bio zbuniti ljude koji ga primaju ili koji mu prisustvuju. Mislili bi da je Bog blagoslovio ono što ne može blagosloviti. Ovaj ‘pastoralni’ blagoslov ne bi bio ni pastoralni ni blagoslov.

Istina je da je kardinal Fernandez u kasnijim izjavama za Infovaticanu rekao da nije blagoslovljena zajednica, nego par. Međutim, ovo ispražnjava značenje riječi, jer ono što par definira kao par je upravo to što su zajednica.” “Prema kriteriju ove vrste blagoslova”, rekao je Müller, “netko bi čak mogao blagosloviti kliniku za pobačaje ili mafijašku skupinu.”

Müller je također rekao da je dopuštanje blagoslova istospolnih parova u izravnoj suprotnosti s ranijim smjernicama koje je Dikasterij za nauk vjere objavio 2021. te je potpuno bez presedana i ne temelji se ni na kakvom crkvenom nauku, biblijskom učenju ili bilo kakvim spisima crkvenih otaca, piše CNA.

Kardinal Fridolin Ambongo, predsjednik Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM), poslao je u četvrtak pismo svim afričkim biskupima u kojem je rekao da je “dvosmislenost” ovog vatikanskog dokumenta “podložna brojnim tumačenjima i manipulacijama ”, što “budi mnogo nedoumice među vjernicima”. Ambongo je rekao svojoj braći biskupima da se “kao pastiri Crkve u Africi, moramo jasno izraziti o ovom pitanju kako bismo dali jasan smjer našim kršćanima.” Pozvao je biskupe da izraze svoje mišljenje o vatikanskom dokumentu kako bi Afrička Crkva mogla objaviti “jedinstvenu sinodsku deklaraciju” koja će “služiti kao opća smjernica za sve mjesne Crkve na našem kontinentu”.

Među glasovima protivljenja bio je i nadbiskup Carlo Maria Viganó, koji je pozvao svoje kolege biskupe da spriječe ono što je nazvao “ove svetogrdne blagoslove” u svojim biskupijama. Bratovština katoličkog svećenstva Ujedinjenog Kraljevstva, koja predstavlja oko 500 britanskih svećenika i đakona, također se usprotivila dokumentu, rekavši: “Ne vidimo situaciju u kojoj bi se takav blagoslov para mogao ispravno i primjereno razlikovati od neke razine odobrenja. Stoga bi to neizbježno dovelo do skandala — za dotične pojedince — za one koji su izravno ili neizravno uključeni u blagoslov — ili za samog svećenika.” “Iz vlastitog iskustva kao pastora”, nastavilo je Bratovština, “zaključujemo da su takvi blagoslovi pastoralno i praktički nedopustivi.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er