ZANIMLJIVOSTI

Sjećanje na Kobea Bryant – spašen svojom katoličkom vjerom

U srijedu, 13. travnja 2016., Kobe Bryant, jedan od najvećih sportaša svih vremena, završio je svoju 20-godišnju košarkašku karijeru s praskom, postigavši 60 poena u posljednjoj utakmici.

Dok Bryantovu statistiku poznaju mnogi – peterostruki NBA prvak, dvostruki olimpijski prvak, 18 puta All-Star i treći strijelac u povijesti NBA lige – malo tko zna o ulozi koju je njegova katolička vjera odigrala u pomaganju u jednom njegovih najmračnijih sati. Rođen u Philadelphiji, Kobe Bryant odrastao je u katoličkoj obitelji i čak je dio svoje mladosti proveo u Italiji. Izabran u NBA ligu sa 17 godina, na kraju je oženio Vanessu Laine u rimokatoličkoj crkvi sv. Edvarda u Dana Pointu u Kaliforniji. Dvije godine kasnije dobili su prvo dijete. Bryant je bio na vrhuncu svoje igre i činilo se da sve ide u smjeru njegovih snova. Tada je napravio veliku grešku.

Godine 2003. Kobe Bryant je optužen da je silovao ženu u svojoj hotelskoj sobi, dok je bio u Coloradu na operaciji koljena. Priznao je da je imao odnos sa drugom ženom, ali je negirao silovanje. Sudac je na kraju odbacio optužbe, ali je žena pokrenula građansku parnicu protiv Bryanta koja je nagođena izvan suda. Usred svega, javno se ispričao, istaknuvši da se iskreno srami učinjenog. Incident je imao velike posljedice jer su ga se odrekli brojni sponzori i ukaljan mu je ugled. Godine 2011. njegova je supruga podnijela zahtjev za razvod. Ipak, tijekom jednog od najmračnijih trenutaka u svom životu, Kobe Bryant se okrenuo svojoj katoličkoj vjeri.

U intervjuu za GQ 2015. objasnio je: “Jedina stvar koja mi je stvarno pomogla tijekom tog procesa –bio je razgovor sa svećenikom. Bilo je zapravo pomalo smiješno: on me pogleda i kaže: ‘Jesi li ti to učinio?’ A ja kažem, ‘Naravno da nisi’ Zatim me pita: ‘Imaš li dobrog odvjetnika?’ A ja kažem, ‘Uh, da, on je fenomenalan.’ Onda je samo rekao, ‘Pusti to. Krenuti dalje. Bog vam neće dati ništa s čime se ne možete nositi, a to je sada u njegovim rukama. Ovo je nešto što ne možete kontrolirati. Pa pusti to.’ I to je bila prekretnica.” Nakon nekoliko teških godina, Kobe Bryant se pomirio sa suprugom. Osnovali su Obiteljsku zakladu Kobea i Vanesse Bryant (KVBFF) koja je između ostalog posvećena pomaganju mladima u potrebi, poticanju razvoja fizičkih i društvenih vještina kroz sport te pomoći beskućnicima.

Upitan o ovoj obvezi 2013., Bryantov odgovor bi vjerojatno jako razveselio papu Franju: Moja karijera je na izmaku. Na kraju moje karijere, ne želim se osvrnuti unatrag i samo reći: “Pa, imao sam uspješnu karijeru jer sam osvojio toliko prvenstava i postigao toliko bodova.” Postoji nešto drugo što morate učiniti s tim. [Beskućništvo] je pitanje koje se nekako gura u drugi plan jer je lako uperiti krivnju u one koji su beskućnici i reći: “Pa, donio si tu lošu odluku. Ovdje ste vi. To je tvoja krivnja.” U životu svi griješimo i stati po strani i dopustiti nekome da tako živi i na neki način prati ruke od toga… to nije u redu.

Tijekom svih svojih kušnji, a možda čak i kao odgovor na njih, Bryant je shvatio da slava i bogatstvo nisu ništa u usporedbi s važnošću vjere i obitelji. Kad su ga svi drugi na svijetu napustili, Katolička crkva je uvijek bila tu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er