VJERA I DUHOVNOST

Priča o stvarnom egzorcizmu koji je inspirirao stvaranje filma “Egzorcist”

Popularni film iz 1973. temeljio se na jezivom egzorcizmu koji se dogodio u St. Louisu. Godine 1949., mladi 13-godišnji dječak u Marylandu čuo je i vidio čudne stvari u svojoj kući nakon što je igrao s Ouija pločom. Njegova obitelj nije znala što učiniti, pa su kontaktirali svog luteranskog pastora. Prema povijesnom izvještaju o događajima, župnik je rekao: “Idite katoličkom svećeniku; katolici znaju za takve stvari.”

Posjetili su lokalnog svećenika koji je kasnije zatražio dopuštenje da izvede egzorcizam u Sveučilišnoj bolnici Georgetown, piše Aleteia.

Nije dobro završilo, dječak je usmrtio tog svećenika. Nadnaravni događaji su se nastavljali pa su njegovi roditelji smatrali da moraju učiniti nešto više. Dječakova majka bila je iz St. Louisa i mislila je da bi bilo dobro tamo pronaći svećenika koji bi mogao pomoći. Obitelj je na kraju ostala u kući rođaka, koji je diplomirao na Sveučilištu St. Louis. Poznavali su isusovačke svećenike na sveučilištu i pitali su ih za savjet. Nakon što su dobili dopuštenje od mjesnog biskupa, isusovci su izveli egzorcizam koji je trajao gotovo 2 mjeseca. U početku se egzorcizam izvodio u kući, ali je kasnije premješten na Sveučilište St. Louis kao i u bolnicu Alexian Brothers. Prema isusovačkom sjemeništarcu u to vrijeme, “upustio sam se u posao s molitvama egzorcizma, a mali bi dječak dobio napadaj i postao prilično nasilan. Pa me otac Bowder zamolio da ga držim… Da, slomio mi je nos.’

Isusovački egzorcist koji je bio glavni odgovoran za izvođenje obreda egzorcizma postio je o kruhu i vodi tijekom cijelog niza događanja i svoju je ulogu shvatio vrlo ozbiljno. Bila je to duhovna bitka i on je bio spreman učiniti sve što je potrebno da porazi napade Zloga. Dječak se nikada ničega od toga nije sjećao i ujutro se probudio bez ikakvog sjećanja na veliku borbu koja se dogodila prethodne noći. Sveučilište St. Louis na svojoj web stranici navodi: “Egzorcizam se nastavio gotovo cijelu noć, iako se činilo da je dječaku sve gore. Svećenici su od njegove obitelji tražili dopuštenje da ga pouče o katoličanstvu i obrate ga kao način jačanja borbe protiv navodne opsjednutosti demonima. Kako se približavao obraćenju i prvoj svetoj pričesti, njegove epizode postajale su sve nasilnije.”

Sve je kulminiralo proslavom Uskrsa, kada su svećenici konačno uspjeli istjerati demonske utjecaje. Dan nakon Uskrsne nedjelje izvanredni događaji su prestali i dječak je nastavio voditi normalan život, oženio se, dobio djecu i uspješnu karijeru. Isusovci su vjerovali da je egzorcizam bio uspješan. Iako se Egzorcist može činiti kao djelo fikcije, nadahnut je događajima iz stvarnog života i podsjeća nas sve da je đavao stvaran i da je jedini način da ga pobijedimo kroz život molitve, sjedinjen sa sakramentima Crkve.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er