PAPA FRANJO

Papa Franjo: “Gajim veliku naklonost prema ruskom narodu, a također gajim veliku naklonost prema ukrajinskom narodu”

Papa Franjo: “Gajim veliku naklonost prema ruskom narodu, a također gajim veliku naklonost prema ukrajinskom narodu” Sveti Otac gaji posebnu naklonost prema Ukrajini od svoje 11. godine. Danas dublje osjeća tragediju rata…

Na svom povratku iz Bahreina ovog 6. studenog, papa Franjo je u zrakoplovu ispričao detalj koji mu je Ukrajina posebno prirasla srcu.

“Kada sam imao 11 godina”, rekao je, “bio je svećenik blizu mene koji je slavio na ukrajinskom i nije imao oltarnika, i on me naučio služiti misu na ukrajinskom, i sve te ukrajinske pjesme koje znam na njihovom jeziku, jer sam ih naučio kao dijete.”

“Dakle, imam veliku naklonost prema ukrajinskoj liturgiji”, rekao je Papa. “Ja sam usred dva naroda koja volim”, dodao je, govoreći o Rusiji.

Rekao je da o Ukrajini govori kao o “izmučenoj” zbog “okrutnosti” koju doživljava u ratu.

Ova okrutnost, ustvrdio je Papa, “možda nije od ruskog naroda… jer je ruski narod veliki narod; [umjesto toga, okrutnost uzrokuju ljudi koji] su plaćenici, vojnici koji odlaze u rat kao avanturu, plaćenici … Više volim razmišljati o tome na ovaj način jer visoko cijenim ruski narod, ruski humanizam. Sjetite se samo Dostojevskog koji nas i danas nadahnjuje, nadahnjuje kršćane da razmišljaju o kršćanstvu

“Gajim veliku naklonost prema ruskom narodu, a također gajim veliku naklonost prema ukrajinskom narodu”, rekao je.

Papa, koji je u mladosti bio učitelj književnosti, često se poziva na djela Dostojevskog.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er