VJERA I DUHOVNOST

Koliko dugo nakon što smo se pričestili Isus ostaje u nama?

Veliko blago Katoličke Crkve je Euharistija – sam Isus skriven pod prilikama kruha i vina. Vjerujemo, kako kaže Katekizam, da je “u presvetom sakramentu euharistije ‘tijelo i krv, zajedno s dušom i božanstvom, Gospodina našega Isusa Krista i, prema tome, cijeli Krist istinski, stvarno i bitno sadržano'” (KKC 1374).

Osim toga, ta stvarna Kristova prisutnost u Euharistiji ne prestaje odmah kada ga primimo u vrijeme pričesti. Katekizam dalje objašnjava kako “Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvete i traje sve dok postoji euharistijska vrsta” (KKC 1377). Što to znači kad primimo hostiju u usta? Koliko dugo Isusova Stvarna Prisutnost ostaje u našim tijelima? Poznata je priča iz života svetog Filipa Nerija koja pomaže odgovoriti na to pitanje, piše Aleteia

Jednog dana dok je slavio misu, neki se čovjek pričestio i rano napustio crkvu. Činilo se da čovjek nema obzira prema Prisutnosti u sebi pa je Philip Neri odlučio iskoristiti ovu priliku kao trenutak podučavanja. Poslao je dvojicu oltarnika s upaljenim svijećama da prate čovjeka izvan crkve. Nakon nekog vremena dok je hodao ulicama Rima, čovjek se okrenuo i vidio kako ga oltarnici još uvijek prate. Zbunjen, čovjek se vratio u crkvu i upitao Filipa Nerija zašto je poslao oltarnike. Sveti Filip Neri je odgovorio rekavši: “Moramo odati dužno poštovanje našem Gospodinu, kojega ti nosiš sa sobom. Budući da ga zanemarujete štovati, poslao sam dva akolita da zauzmu vaše mjesto.” Čovjek je bio zapanjen odgovorom i odlučio je biti svjesniji Božje prisutnosti u budućnosti.

Općenito se pretpostavlja da euharistijska vrsta kruha ostaje oko 15 minuta nakon primanja. Ovo se temelji na jednostavnoj biologiji i odražava izjavu Katekizma da Kristova prisutnost “traje sve dok traju euharistijske čestice”. Zbog toga su mnogi sveci preporučili 15 minuta molitve nakon primanja Euharistije kao zahvalu Bogu. To omogućuje duši da uživa u Božjoj prisutnosti i ima istinski “srce u srce” s Isusom.

Vezani članci

U današnje vrijeme često je teško ostati dugo nakon mise, ali to ne znači da ne možemo barem izmoliti kratku molitvu zahvale. Glavna poanta je da se trebamo sjetiti da Isus kroz prisutnost u Euharistiji ostaje s nama nekoliko minuta i predstavlja nam posebno vrijeme kada možemo razgovarati s našim Gospodinom i osjetiti njegovu ljubav u nama.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er