VJERA I DUHOVNOST

Padre Pio: 13 fascinantnih činjenica o svecu koje treba znati

Jedan od najpopularnijih katoličkih svetaca 20. stoljeća, sveti Pio iz Pietrelcine, poznatiji kao Padre Pio, bio je franjevac kapucin, svećenik i mistik. Padre Pio je uglavnom poznat po svojoj dubokoj mudrosti o molitvi i miru; njegove stigme; čudesna izvješća o njegovoj bilokaciji; fizičkim napadima od đavla; i ovladavanje duhovnim životom.

Neki od njegovih mudrih savjeta uključuju: Tisuću godina uživanja u ljudskoj slavi nije vrijedno ni sata slatko provedenog s Isusom u Presvetom Sakramentu.

Evo 13 činjenica o životu i vjeri svetog fratra kapucina:

1. Padre Pio je imao samo 5 godina kada je izrazio snažnu želju da služi Bogu. Rođen 25. svibnja 1887. u Petrelcini, Italija, kao Francesco Forgione, služio je kao oltarnik u svojoj mjesnoj župi. U ranoj dobi od 5 godina posvetio se Isusu. Do dobi od 10 godina, njegova je obitelj tražila kako bi mogao postati kapucinski fratar.

Vezani članci

2. Padre Pio je imao samo 15 godina kada je kao novak ušao u Manju braću kapucine. Kao mladi tinejdžer, Francesco je dobio ime Pio kada je ušao kao novak. Svečane zavjete položio je tri godine kasnije. Nije mu bila strana patnja usred slabog zdravlja tijekom većeg dijela studija, zaređen je za svećenika 1910. Popeo se na planine Gargano u ruralni samostan izvan San Giovanni Rotonda 1916. Ostao je ondje 50 godina, sve do svoje smrti 9. 23, 1968.

3. Sveti Pio je primio vidljive Kristove rane poznate kao stigme, kao i sveti Franjo Asiški. Dana 20. rujna 1918. Padre Pio primio je stigme dok je molio u crkvi. Rane su ostale vidljive na njegovom tijelu do kraja života. Rane su bile na rukama, nogama i boku, što odgovara ranama koje je Isus zadobio tijekom raspeća.

4. Krv iz njegovih stigmi mirisala je na cvjetni parfem. Za krv koja je potekla iz rana Padre Pija, nazivana “mirisom svetosti”, kaže se da je mirisala poput parfema ili da je imala cvjetnu aromu. Ovu su osobinu također pokazali i drugi sveci koji su očitovali oznake stigme.

5. Padre Pio je ispovijedao 12 do 15 sati dnevno. Slušajući ispovijed, svetac bi mirisao cvijeće dok su se ispovijedali grijesi. Neki su pokornici čekali dva tjedna samo da ga posjete u ispovjedaonici. Padre Pio je također mogao čitati srca pokornika, podsjećajući ih na grijehe koji su zaboravljeni ili izostavljeni. Svetac je jednom rekao: “Ispovijed je kupelj duše. Morate ići barem jednom tjedno. Ne želim da se duše drže podalje od ispovijedi više od tjedan dana. Čak i čista i nenaseljena soba skuplja prašinu; vratite se nakon tjedan dana i vidjet ćete da je potrebno ponovno brisanje prašine!”

6. Padre Pio je stalno trpio napade đavla. Od mladosti je Padre Pio bio blagoslovljen nebeskim vizijama, ali je također iskusio duhovno ratovanje, uključujući napade đavla. U knjizi koju je napisao otac Gabriele Amorth o Padre Piju, poznati egzorcist iz Rima je rekao: “Velika i stalna borba u životu sveca bila je protiv neprijatelja Boga i duša, onih demona koji su htjeli zarobiti njegovu dušu.” Otac Amorth je rekao: “Đavo mu se ukazivao u mnogo različitih oblika: kao velika crna mačka, divlja i prijeteća, ili kao odbojna životinja, u jasnoj namjeri da ga prestraši; pod pojavom golih i provokativnih mladih djevojaka koje su plesale opscene plesove, očito kako bi testirale čednost mladog svećenika. No, najgore je bilo kada je Đavao uzimao izgled svog duhovnika, ili se predstavljao kao Isus, Djevica Marija ili sveti Franjo.”

7. Imao je dar bilokacije, to jest biti na dva mjesta istovremeno. Brojni iskazi očevidaca potvrđuju sposobnost Padre Pija da bude na više mjesta odjednom. Subraća braća sjećaju se da su ga vidjeli u molitvi vani kad su znali da je još u svojoj sobi. Neki izvještaji dolaze od drugih koji tvrde da su ga vidjeli na različitim kontinentima diljem svijeta. Što se tiče načina na koji je Padre Pio doživio takve podvige, najbliže što je ikad došao objašnjenju bilokacije bilo je reći da se to dogodilo “proširenjem njegove osobnosti”.

8. Viđenje “letećeg fratra” spriječilo je ratne zrakoplove da bombardiraju grad Padre Pija tijekom Drugog svjetskog rata. Među najznačajnijim dokumentiranim slučajevima bilokacije bilo je pojavljivanje Padre Pija u zraku iznad San Giovanni Rotonda tijekom Drugog svjetskog rata. Dok je južna Italija ostala u rukama nacista, američki bombarderi dobili su zadatak da napadnu grad San Giovanni Rotondo. Međutim, kad su se pojavili iznad grada i pripremili se iskrcati svoje streljivo, fratar u smeđoj halji pojavio se pred njihovim zrakoplovom. Svi pokušaji puštanja bombi nisu uspjeli. Na taj je način Padre Pio održao obećanje građanima da će njihov grad biti pošteđen. Kasnije, kada je američka zračna baza uspostavljena u Foggii nekoliko milja dalje, jedan od pilota ovog incidenta posjetio je samostan i pronašao, na svoje iznenađenje, fratra kojeg je vidio u zraku tog dana iznad San Giovannija.

9. Prije nego što je umro u 81. godini, sve njegove rane zacijelile su bez ožiljaka, baš kao što je i predvidio prije 50 godina. Liječnik koji je pregledavao svečevo tijelo, a koji je bio prisutan kada je umirao, primijetio je da su rane na stigmama potpuno zacijeljene, bez tragova i ožiljaka. Tijelo Padre Pija stavljeno je u lijes u crkvi samostana kako bi hodočasnici mogli posjetiti i moliti se.

10. Hodočasnici mogu posjetiti sobe u kojima je živio Padre Pio. Sve ćelije u kojima je Padre Pio živio u Italiji opremljene su starinskim namještajem kako bi izgledale točno kao s početka 20. stoljeća. Svako mjesto također se može pohvaliti malim muzejom s relikvijama i artefaktima iz njegova života.

11. Padre Piju pripisana su mnoga čuda. Nekoliko se čuda pripisuje svečevu zagovoru, uključujući priču o Gemmi di Giorgio, djevojčici koja je posjetila Padre Pija. Rođena slijepa bez zjenica u oba oka, čudesno je progledala nakon što ga je posjetila. Jedan doista čudesan čimbenik njezina ozdravljenja bio je taj što joj je, iako je mogla vidjeti, još uvijek nedostajalo zjenica

12. Osnovao je bolnicu. Živeći život pun patnje, otežan fizičkom boli i bolešću, Padre Pio je uspio sagraditi bolnicu uz pomoć velikodušnih sponzora. Casa Sollievo della Sofferenza, što znači “Dom za olakšanje patnje”, svečano je otvorena 5. svibnja 1956. Bolnica se nalazi na vrhu brda s pogledom na San Giovanni Rotondo. Započevši sa samo oko 250 kreveta i sasvim dovoljno opreme, bolnica je sada poznata po svojim najsuvremenijim objektima i uslugama.

13. Čak i prije svoje smrti 23. rujna 1968., Padre Pio je navodno proveo svoje posljednje trenutke u molitvi. Proglašen blaženim 1999., svetog Padre Pija svetim je proglasio 16. lipnja 2002. pokojni papa, a sada sveti Ivan Pavao II. Među katolicima je poznat kao sveti Pio iz Pietrelcine. Više od 500.000 ljudi prisustvovalo je njegovoj kanonizaciji.

www.medjugorje-news.com

Izvor
national catholic register

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er