VJERA I DUHOVNOST

Nalazi li se pobožnost Božjeg milosrđa u Bibliji?

Pobožnost Božjeg milosrđa objavljena svetoj Faustini ima mnogo biblijskih korijena, iako točni detalji pobožnosti nisu navedeni u Bibliji.

Većina pobožnih pobožnosti u Katoličkoj crkvi, poput krunice, imaju biblijsku osnovu, ali se ne nalaze riječ po riječ u Bibliji. Pobožnost Božjeg milosrđa još je jedan primjer pobožnosti koja ima duboke biblijske korijene, ali je privatno objavljena svecu nakon što je Biblija sastavljena.

Božansko milosrđe u Starom zavjetu

Neka čitanja Biblije mogu dati ideju da je negdje između Starog i Novog zavjeta Bog iz osvetoljubivog Boga postao Bog pun ljubavi. Postoji čak i drevna hereza zvana marcionizam koja kaže da je Bog Starog zavjeta bio tiranin, jasno odvojen od Boga Novog zavjeta, koji je pun ljubavi, ljubazan i milosrdan: Na taj se način milosrđe u određenom smislu suprotstavlja Božjoj pravdi, a u mnogim se slučajevima pokazuje ne samo snažnijim od te pravde nego i dubljim. Čak i Stari zavjet uči da, iako je pravednost autentična vrlina u čovjeku, au Bogu označava transcendentno savršenstvo, ljubav je ipak veća od pravde: veća u smislu da je primarna i temeljna. Ljubav, da tako kažem, uvjetuje pravdu i, u konačnici, pravda služi ljubavi.

Prvenstvo i nadmoć ljubavi u odnosu na pravdu – to je oznaka cijele objave – otkrivaju se upravo kroz milosrđe. To se psalmistima i prorocima činilo toliko očiglednim da je sam izraz pravda završio sa značenjem spasenja koje je postigao Gospodin i Njegovo milosrđe, piše Aleteia.

Božansko milosrđe u Novom zavjetu

Temeljni stup pobožnosti Božjeg milosrđa je vjera da Bog želi da budemo milosrdni, kao što je on milosrdan prema nama. Isus je više puta poučavao svoje učenike koristeći takve izraze. Blago milosrdnima, jer će zadobiti milosrđe. Matej 5:7 Idite i naučite što znači: “Milosrđe želim, a ne žrtvu.” Jer nisam došao zvati pravednike, nego grešnike. Matej 9:13

Također, slika Božanskog milosrđa inspirirana je sljedećim odlomkom iz Biblije: [Jedan] od vojnika probode mu bok kopljem i odmah poteče krv i voda. Ivan 19:34 Mnogi drugi elementi pobožnosti Božjeg milosrđa ne nalaze se izravno u Bibliji, već u privatnim objavama svetoj Faustini, koja je tvrdila da je primila razne poruke od samog Isusa.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er