CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Najpoznatija čudesna slika Bogorodice na svijetu:Majka Božja se ukazala i zamolila…

Ovo je najraširenija slika Presvete Djevice na Zapadu i na Istoku. Predaja kaže da je sveti Luka načinio izvornu sliku Majke od Neprestane Pomoći i da se ona nalazila u Antiohiji do g. 439., kada je bila darovana svetoj Pulheriji. Ona ju je poklonila jednoj crkvi u Carigradu, što ju je ona sagradila u gradskoj četvrti zvanoj Hodegium. Izvornu su sliku uništile horde Muhameda II. 20. lipnja 1454.

Međutim, napravljena je kopija Gospe od Neprestane Pomoći i dugo se častila na otoku Kreti. Jedan lopov nabavio ovu ikonu Gospe od Neprestane pomoći s otoka Krete. Tijekom putovanja podigla se strašna oluja koja je prijetila životima svih na brodu. Putnici i posada molili su se našoj Blaženoj Majci i bili su spašeni. Lopov se htio vratiti na Kretu, ali je smrtno obolio. Povjerio je svoju tajnu prijatelju i zamolio ga da sliku preda jednoj crkvi u Rimu. Prijatelj je to obećao.

Ali, prijatelj je imao ženu. Njoj se slika sviđala pa ju je zadržala. Nebeska se Majka tri puta ukazala prijatelju u snu i opominjala ga da izvrši obećanje. Četvrti put mu je Presveta Djevica kazala: Ti se ne osvrćeš na moje opomene. Da ja mogu izaći iz tvoje kuće, potrebno je da ti prije iz nje izađeš. On oboli i za nekoliko dana umre.

Ali ni njegova žena nije htjela izvršiti oporuke Krećanina. Imala je kćerku. Jednoga dana doleti k njoj kćerka sva uzrujana i kaže joj: Mama, mama! Vidjela sam divnu Gospođu svu obasjanu svijetlom. Ona mi je rekla: ‘Pođi odmah k majci i reci joj, da Majka od Neprestane Pomoći želi biti izložena u jednoj crkvi u Rimu’.

Vezani članci

Tu je prvi puta sama Presveta Djevica dala toj slici ime “Majke od Neprestane Pomoći”.

Majka povjeri tu poruku svojoj prijateljici. Ona joj svjetova neka se na to ne obazire i pridoda k tome još i hule na Presvetu Djevicu. Odmah su je pograbili strašni grčevi. Ona se pokaja i zamoli za oproštenje. Kad je dotaknula sliku, grčevi su prestali. To je bilo prvo čudo ukradene Djevice.

Tada su pristale odnijeti sliku u crkvu u Rim. Ali u kojoj? Presveta se Djevica opet ukaza djevojčici i reče: “Želim biti smještena u crkvi što se nalazi između moje crkve Santa Maria Maggiore i crkve u Lateranu posvećene ljubljenom Svetom Ivanu, koga mi je moj Sin na samrti predao za sina.”

Tražili su tu crkvu i pronašli da je to crkva sv. Mateja Apostola i Evanđeliste na brdu Eskvilinu.

27. ožujka 1499. portret Djevice od Neprestane pomoći trijumfirano je pokazan na ulicama Rima. Slika je bila smještena u crkvi sv. Mateja kako je Gospa željela i postala je poznata kao “Madona od sv. Mateja”. Hodočasnici su slijevali crkvu sljedećih tristo godina, a vjernicima su ukazivane velike milosti i izlječenja.

Za vrijeme revolucije (1789. – 1793.), Francuske su trupe okupirajući Rim uništile crkvu sv. Mateja. Jedan od fratara potajno je uklonio čudotvornu sliku. Tako ju je dobro sakrio da šezdeset godina nitko nije znao što je sa slavnom slikom, sve do 1863. Godine 1865. Pio IX naredio je da se slika odnese na brdo Esquiline, u crkvu svetog Alfonsa Liguorija, izgrađenoj na mjesto stare, one sv. Mateja. 26. travnja 1866. redemptoristi su u svojoj crkvi sv. Alfonsa u Rimu svečano ustoličili Gospu od trajne pomoći. Od tada je pobožnost Gospi od Neprestane pomoći imala izvanredan razvoj.

Ikona prikazuje našu Blaženu Majku Mariju, pod naslovom “Majka Božja”, koja drži Dijete Isusa. Dijete Isus ima viziju svoje buduće muke. Ipak, ikona također prenosi Kristov trijumf nad grijehom i smrću, što simbolizira zlatna podloga (znak slave i uskrsnuća) i način na koji anđeli drže instrumente, tj. Poput trofeja prikupljenih s Kalvarije na Uskršnje jutro. Na vrlo lijep način Dijete Isus hvata ruku Blažene Majke. Utjehu traži od svoje majke, u trenutku dok gleda instrumente svoje strasti. U ikonografiji je Marija ovdje predstavljena kao Odigitrija, ona koja nas vodi do Otkupitelja. Ona je također naša Pomoć, koja zagovara u naše ime svog Sina. Zvijezda naslikana na Marijinom velu ,usredotočena na njezino čelo, ističe njezinu ulogu u planu spasenja kao Majke Božje i naše Majke.

Izraz na Marijinu licu izraz je majke koja poznaje bol, a opet, pruža svoju pomoć vedrinom i nježnošću, dok nas poziva da se pokoravamo Božjoj volji, čak i kad je nađemo u patnji i križu, i ponudimo naš život u službi Njega i bližnjega kao što je On to činio do smrti.

www.medjugorje-news.com/dnevno.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er