VJERA I DUHOVNOST

5 razloga zašto moliti za duše u čistilištu

Kada ste posljednji put čuli homiliju o čistilištu? Ako je vaša župa poput većine župa, vjerojatno je prošlo dugo vremena. Ili, malo osobnije pitanje, kada ste zadnji put molili za duše u čistilištu? Ako ste poput većine katolika, onda će vaš odgovor biti: ne u zadnje vrijeme.

Katolici prečesto zaboravljaju na molitvu za duše u čistilištu, većinom zbog nekoga straha da ih se ne smatra ‘srednjovjekovnima’ (kao da je to loša stvar), praznovjernima ili još gore, ekumenski neosjetljivima.

Bez obzira na razlog zbog kojeg zanemarujemo duše u čistilištu, Crkva naučava da čistilište postoji i da postoji nepregledan broj duša u njemu kojima je potrebna naša molitva. Moja želja nije dokazati ovdje da čistilište postoji ili pružiti teološku osnovu za njegovo postojanje. Umjesto toga bih vas volio potaknuti da molite za ovu “trpeću Crkvu”. Ovdje donosim 5 razloga zašto je dobro moliti za oslobođenje naše braće i sestara iz čistilišta.

1. Njihova bol je stvarna – sveci su boli u čistilištu uspoređivali s bolima izgaranja u vatri. Štoviše, neki su sveci rekli da se patnja u u čistilištu ne razlikuje mnogo od one u paklu. Jedan od glavnih uzroka boli za duše u čistilištu jest činjenica da su postigli spasenje, ali još ne mogu uživati u njegovoj utjesi. Ova odgoda uživanja u nebu dovodi ih do određenog stanja duhovne agonije.

Sveti Toma Akvinski to objašnjava ovako: “Što više netko žudi za određenom stvari, to više nedostatak iste postaje bolnijim. I stoga nakon prestanka ovozemaljskog života, želja za Bogom, Najvećim Dobrom, nemjerljivo se povećava u svim dušama pravednika (jer taj poriv za Bogom nije ograničen ovozemaljskim tijelom te predstoji vrijeme uživanja u Najvećem Dobru), ali zbog postojanja prepreka za sjedinjenjem, duša neizmjerno pati zbog tog odgađanja.”

Stoga je patnja koju duše u čistilištu proživljavaju bolan i stvaran put koji se ne može do kraja shvatiti. Moleći i žrtvujući se, možemo im pomoći i olakšati njihovu patnju.

2. Oni su naša obitelj – mnogi od nas imaju bake, ujne i ujake, roditelje koji su preminuli i vjerojatno se nalaze u čistilištu. Iz ljubavi prema njima, trebali bismo se moliti za njihove duše. Ako kojim slučajem nemamo nama poznatih preminulih članova rodbine, znajmo da su duše u čistilištu naša duhovna braća i sestre. Po sakramentu krštenja svi smo mi povezani u jednoj obitelji u Kristu, stoga bi nas ova obiteljska povezanost trebala potaknuti da se molimo za njih.

3. I vi možete završiti tamo – budimo iskreni, većina nas nije toliko sveta da bi zaobišla čistilište i moguće da će većina nas i osjetiti njegov plamen koji pročišćava. Ako jako trpite, biste li željeli da vam netko ponudi olakšanje? Da, željeli biste. Moleći se za duše u čistilištu ispunjavate zlatno pravilo koje nam je dao Krist – da činite drugima ono što biste htjeli da drugi vama čine. Ako osjećate odbojnost prema molitvi za duše u čistilištu, stavite se na njihovo mjesto i upitajte se što biste vi željeli.

4. Ova molitva će vam donijeti radost – moleći za duše u čistilištu dobivate određene milosti. Možete li zamisliti radost zbog susreta s braćom i sestrama u Kristu jednog dana na nebu, znajući da ste im upravo vi pomogli svojom skromnom molitvom? Nadbiskup Fulton Sheen jednom je rekao: „Kada budemo ulazili u nebo vidjet ćemo mnoštvo duša kako nam dolaze ususret da bi nam zahvalile. Pitat ćemo ih tko su, a one će nam odgovoriti da su duše u čistilištu za koje smo se mi molili.“ Ono malo vremena koje smo mi žrtvovali u svom životu isplatit će se kada vidimo lica onih kojima je naša molitva pomogla.

5. Nije toliko teško – moliti za duše u čistilištu je jednostavno, tako jednostavno da nemamo razloga da to ne činimo. Molitva za duše može biti kratka poput molitve za pokojne: „Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila njima. Počivali u miru. Amen.“ Možemo dodati kratku molbu našoj svakodnevnoj molitvi za blagoslov jela: „Blagoslovi nas, Gospodine, i ove darove… Molimo te, Gospodine, da duše preminulih kroz Tvoje milosrđe počivaju u miru.“ Zašto ove jednostavne molitve ne bismo molili svakodnevno?

Dvije učinkovite molitve za duše u čistilištu su molitva Božjem milosrđu i molitva krunice, a zahtijevaju otprilike 10 do 20 minuta našeg vremena. Moliti ove snažne molitve jednom tjedno nije ništa u usporedbi s milostima koje duše u čistilištu, naša duhova braća i sestre, pritom dobivaju.

Konačno, možemo dati služiti misu za duše u čistilištu. Misna intencija je obično 50 kuna, što je cijena nekoliko kava u kafiću. Ova milosrdna gesta pruža Bogu zadovoljštinu, a nama nije gotovo nikakav teret.

Započni moliti

Čistilište nije ništa drugo nego iskustvo pročišćavajuće Božje milosti, pročišćavajuće ljubavi koja u potpunosti čisti sve naše mane. Iako nam se može činiti čudnim povezivati ljubav i milosrđe s boli, to je naposljetku stvarnost čistilišta.

Imamo priliku pomoći svima onima koji pate i donijeti im olakšanje. To činimo djelima milosrđa i ljubavi koja se žrtvuje za druge. Od nas se ne traži neka velika žrtva, ali je nagrada doista velika.

Requiem Aeternam dona eis, Domine
Et lux perpetua luceat eis:
Requiescant in pace. Amen.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er