VJERA I DUHOVNOST

Svaki mjesec u katoličkom kalendaru posvećen je jednoj pobožnosti! Evo koje su to…

Svaki mjesec u katoličkom kalendaru posvećen je jednoj pobožnosti! Evo koje su to…Katolički kalendar ne služi pukom “brojanju dana”, njegov ritam prati ritam liturgije i blagdana podsjećajući katolike na određene Božje istine.

Kako to piše Scott Hahn u svojoj knjizi “Znakovi života”:

Poput židovskoga kalendara i kršćanski kalendar broji vremenska razdoblja poput danâ, tjedana i mjeseci. Ima svoj Veliki tjedan i mnogo “oktava”, osmodnevnih razdoblja od kojih su neka posvećena biblijskim otajstvima poput Uskrsa i Duhova, dok su druga posvećena molitvama namijenjenim određenoj nakani, npr. jedinstvu kršćana. Kršćanski kalendar ima razdoblja poput Korizme i Došašća, Uskrsa i Božića, kao i Vrijeme kroz godinu.

Crkva također ima obred posvećivanja mjeseci – svibanj je posvećen Mariji, a listopad njezinoj krunici. Onima koji mole krunicu, svaki novi dan donosi nova, različita otajstva za razmatranje, u izmjenjivanju radosti, svjetla, žalosti i slave. Kao što je netko nekoć zapjevao: “Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme” (Prop 3,1). Ponekad će papa odabrati čak cijelu godinu iz tijeka povijesti i proglasiti je “Svetom godinom”.

U crkvenom kalendaru svaki dan ima svoje značenje, svog sveca zaštitnika. No, često zaboravljamo kako i mjeseci (Hahn gore spominje primjere svibnja i listopada) imaju svoje katoličko “značenje”, tj. posvećeni su određenoj pobožnosti ili Istini o kojoj su katolici pozvani promišljati.

Crkveni kalendar stoga je snažan alat koji pomaže bolje živjeti kršćanski život, premda je u životu prosječnog katolika često zanemaren.

Siječanj – Presveto Ime Isusovo

Prvi mjesec u godini posvećen je Presvetom Imenu Isusovu, čiji se blagdan tradicionalno slavi trećeg dana siječnja. Presveto Ime Isusovo u liturgijskim slavljima počelo se osobito štovati od XIV. st. kao liturgijski spomen, a njegovo štovanje potaknuo je sveti Bernard iz Clairvauxa. U ime Isusovo sve započinjemo i činimo. Ono je presveto i preslatko Ime, blagoslov, sreća, utjeha i spas. Posjeduje moć i veliku snagu. Ime Isus znači “Bog pomaže” ili “Bog spašava”. Snagom imena Isusova spašavamo se. Tko prizove Ime Gospodnje, bit će spašen.

Veljača – Sveta obitelj

Premda se blagdan Svete obitelji slavi krajem prosinca, veljača tradicionalno predstavlja mjesec u kojem se posebno promišlja o Isusovoj obitelji. Jedan od razloga je taj što se veljača nalazi između božićnih slavlja kada se spominjemo Kristova rođenja i korizme u kojoj razmatramo Isusovo javno djelovanje, muku, smrt i uskrsnuće. Stoga je drugi mjesec u godini idealan za razmatranje Isusova djetinjstva koje je proveo sa svetim Josipom i Djevicom Marijom u Nazaretu.

Također, 2. veljače slavimo blagdan Svijećnice, tj. Prikazanja Gospodinova u Hramu.

Ožujak – Sveti Josip

Blagdan svetog Josipa Crkva slavi 19. ožujka. Sveti Josip je vrlo štovan među vjernicima zbog svoje uloge čuvara i hranitelja Isusa i Marije. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Patron je napose očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Vrijedno je spomenuti da ga je Hrvatski sabor prije više od tri stoljeća, 1687., proglasio zaštitnikom Hrvatske. Čuvar braka, obitelji i Djeteta Isusa, sveti je Josip pravi uzor u današnjim vremenima napada na obitelj o kojem vrijedi često razmatrati.

Travanj – Presveti sakrament (Euharistija)

Travanj je zapravo mjesec Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana koji se najčešće slavi u četvrtom mjesecu. Uskrsu prethodi Veliki četvrtak, dan kada se prisjećamo Isusova ustanovljenja Euharistije tijekom Posljednje večere. Također, Euharistija uprisutnjuje Kristovu muku, smrt i uskrsnuće.

“Kristova Pasha obuhvaća, zajedno s mukom i smrću, također njegovo uskrsnuće. To je ono na što podsjeća usklik naroda nakon posvete darova: ‘Tvoje uskrsnuće slavimo.’ U stvarnosti, euharistijska žrtva ne uprisutnjuje samo otajstvo Spasiteljeve muke i smrti, već također otajstvo uskrsnuća, u kojem ta žrtva nalazi svoj vrhunac.”

Svibanj – Blažena Djevica Marija

Većina katolika upoznata je s činjenicom da se svibanj u Crkvi časti kao “Marijin mjesec”.

“Mjesec svibanj nas potiče misliti i govoriti na poseban način o njoj”, poručio je papa Ivan Pavao II. na početku sveopće audijencije na početku mjeseca svibnja 1979. godine. ”U biti, ovo je njezin mjesec. Tako, dakle, vrijeme liturgijske godine zajedno s ovim mjesecom zovu i pozivaju naša srca otvoriti se prema Mariji na poseban način.”

Lipanj – Presveto Srce Isusovo

Blagdan Presvetog Srca Isusova slavi se u lipnju, u petak nakon blagdana Tijelova i stoga je šesti mjesec posvećen Presvetom Srcu Isusovu. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine. Ali tek je 1765. godine papa Klement XIII. dopustio slaviti blagdan Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljski biskupi onoga vremena i rimska Nadbratovština Srca Isusova. Ubrzo su blagdan prihvatili redovnice Reda Pohođenja kojemu je pripadala sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica francuskog naroda, poglavari i članovi Družbe Isusove i tako se za kratko proširio gotovo u cijeloj Crkvi.

Srpanj – Presveta Krv Isusova

Srpanj je posvećen Krvi Kristovoj. Krv Isusa Krista je najjasniji i najveći znak Božje ljubavi, ona je cijena našeg spasenja. Bog je već na samom početku ljude obdario svojom milošću i prijateljstvom, ali su naši praroditelji to izgubili nepovjerenjem i neposlušnošću. Tako se među ljude uvukao nemir, zavladala je zavist i mržnja. Nisu vidjeli izlaza. I tada Krist postaje čovjekom, prolijeva svoju Krv da bi ponovno uspostavio prijateljstvo između Boga i čovjeka.

Kolovoz – Bezgrešno Srce Marijino

U kolovozu katolici slave jedan od najvećih blagdana – Veliku Gospu, zbog čega je cijeli osmi mjesec također posvećen Mariji, tj. njezinom Bezgrešnom Srcu.

“Zaista blažene li Djevičine duše koja se, ispunjena i poučena Duhom, uvijek i u svemu pokoravala zapovijedi Božje Riječi! Nisu je vodili njezini vlastiti osjećaji ni samovolja, nego je služenjem tijela izvana živjela onako kako ju je iznutra upućivala mudrost prema vjeri. Božanska je Mudrost sebi za stanovanje gradila dom Crkve pa je dolikovalo da joj Presveta Marija posluži kao uzor kako će se čuvati zakon, čistiti srce, njegovati poniznost i prinositi duhovni prinos.” (Iz Govora svetoga Lovre Justinianija, biskupa)

Rujan – Sedam žalosti Blažene Djevice Marije

Točno u sredini rujna, 15. dana u mjesecu, Crkva je stavila blagdan Gospe Žalosne koja je gledala raspeće i smrt svoga Sina. Stoga je deveti mjesec tradicionalno posvećen sedam žalosti Blažene Djevice Marije. To su:

– kada joj je Šimun prorokovao da će joj mač boli probosti dušu
– kada je s Josipom i tek rođenim Isusom morala bježati u Egipat kako bi izbjegla pokolju kojega je propisao kralj Herod
– kada se Isus kao dvanaestogodišnji dječak izgubio u hramu dok su bili na hodočašću u Jeruzalemu
– kada je izravno susrela svoga poniženog i izmučenog Sina dok je bio na svom križnom putu
– kada je morala gledati Isusa dok su ga pribijali na križ
– kada su mrtvo Kristovo tijelo skidali s križa i položili ga u njezino krilo
– kada je promatrala polaganje Isusova tijela u grob.

Listopad – Krunica

Deseti mjesec tradicionalno je u katoličkoj pobožnosti posvećen Krunici. U listopadu se slavi blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, spomen na veliku pobjedu kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitki kod Lepanta 7. listopada 1571. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa sv. Pio V.

Studeni – Duše u čistilištu

Crkva u studenom slavi Dušni dan kada se sjećamo svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje. Također, istog mjeseca Crkva časti i svetu Gertrudu, veliku zagovornicu duša u čistilištu.

Izmolite krunicu za duše u čistilištu ili Krunicu svete Gertrude za oslobođenje duša u čistilištu.

Prosinac – Došašće i Kristov dolazak

Prosinac je cijeli u znaku došašća, vremena u kojem se pripremamo i iščekujemo Kristov dolazak koji slavimo na dan Božića.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er