VJERA I DUHOVNOST

11 savjeta kako biste se bolje ispovjedili

Prije svete ispovijedi valja se dobro i kvalitetno pripremiti kroz ispit savjesti, a svakako preporučamo slijediti 11 savjeta koji upućuju na važnost česte ispovijedi, a koje možete pronaći u nastavku. “Nikada se nemojte predati, bez obzira koliko puta počinili isti grijeh. Ispovijed je sakrament iscjeljenja i baš kao i tjelesne rane, i duhovnim ranama može trebati neko vrijeme da u potpunosti zarastu.”

Kako bismo se kvalitetno pripremili za sakrament svete ispovijedi u nastavku prenosimo nekoliko savjeta koji mogu pomoći u ispravnom pogledu na ovaj sakrament, a koji su objavljeni na portalu Svjetlo riječi.

1. Ispitujući savjest suočavamo se sa svojim grijesima, ali kad idemo na ispovijed, suočeni smo s Božjom ljubavlju, milosrđem i oproštenjem

2. Nakon što kažete koliko je prošlo od vaše posljednje ispovijedi, ukratko recite svećeniku o sebi (jeste li slobodni, u vezi, preudali se, časna sestra). Ako znamo vašu situaciju, pomaže nam da vas savjetujemo.

3. Grijesi su loš izbor a ne neugodne emocije; zato priznajte svoje grijehe, a ne svoja emocionalna stanja.

4. Počinjeni grijesi vrijeđaju Boga, ali priznati grijesi utapaju se u Božjem milosrđu. Dakle, kada priznate svoje grijehe svećeniku u sakramentu pomirenja, znajte da i vi pjevate hvalu Bogu za njegovo veliko milosrđe.

5. Česta ispovijed je dobra za vašu dušu! Grijesi, posebno duboko ukorijenjeni ili uobičajeni grijesi, zahtijevaju strpljenje i ustrajnost. Nikada se nemojte predati, bez obzira koliko puta počinili isti grijeh. Ispovijed je sakrament iscjeljenja i baš kao i tjelesne rane, i duhovnim ranama može trebati neko vrijeme da u potpunosti zarastu.

6. Ispovijed se ne odnosi toliko na to koliko ste loši, već na to koliko je dobar Bog.

7. Svećenik je poput liječnika: kada odete liječniku, kažete mu što vas je boljelo s manje ili više detalja kako bi znao kako vas najbolje izliječiti. I zapamtite: vidio je mnogo pacijenata s istim simptomima. Vjerujte mu, poslušajte njegov savjet i uskoro ćete ozdraviti!

8. Bog najbolje djeluje s jednostavnim, poniznim priznanjem grijeha. Bogu ne treba roman. Već ga je pročitao. Ponos i nepokajanje ponekad se kriju ispod mnogih riječi. Govoreći jednostavno i jasno, imenujući svoje grijehe je kao da smo svučeni za Križ, za smrt naših grijeha i uskrsnuće oproštenja.

9. Samo idi, bez obzira na sve. Božja je ljubav jača od naših grijeha.

10. Za mnoge bi ljude najveći napredak u ispovijedi bio prelazak s promatranja kao obveznog, apstraktnog popisa grijeha na obnavljanje odnosa s Bogom.

11. Ispovijed nije samo oproštenje grijeha, to je susret s Kristom.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button