MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Pet kratkih i jednostavnih molitava koje možete moliti kad ste umorni i opterećeni

Pet kratkih i jednostavnih molitava koje možete moliti kad ste preopterećeni Znate li što su strelovite molitve? To su kratke molitve ili zazivi što se mogu izgovarati naglas ili u srcu tijekom cijelog dana.

One su mi jedan od najdražih načina da se povežem s Bogom i stalno se prisjećam Njegove prisutnosti u svom životu – u trenucima radosti i zahvalnosti, a naročito kad se osjećam slabom ili preopterećenom. Pomažu mi „moliti uvijek” (Lk 21,36) usred običnih, prebukiranih dana. Podsjećaju me da nikad nisam sama, i da je Bog veći od svih stvari što ponekad pokušavaju ukrasti moj mir.

Slijedi nekoliko kratkih i jednostavnih molitava koje možete moliti kad ste preopterećeni (ili bilo kada). Trebat će vam vremena da se naviknete moliti u najkaotičnijim trenucima, ali kada steknete tu naviku, vidjet ćete koliko vam to mira i povjerenja u Boga može donijeti. To je kao da duboko i polako udahnete i prisjetite se da je Bog – Bog, i da On uvijek pazi na vas.

Sviđa mi se što je većina ovih molitava preuzeta izravno iz Biblije. Utjeha i ljepota dolaze iz molitve Božjim riječima. Te su riječi poput Božjeg ljubavnog pisma nama, a u toj ljubavi možemo uživati onda kad nam je to najpotrebnije…

1. Isuse, uzdam se u Tebe. Ovo mi je možda najdraža kratka molitva. Uz nju se prisjećam beskonačnog vrela Božjeg milosrđa i utjehe koja dolazi kad se doista pouzdamo u Boga cijelog svemira, Boga koji želi izbrisati naša žaljenja iz prošlosti, utješiti nas kad se bojimo budućnosti, i pomaže nam s povjerenjem prihvatiti sadašnji trenutak.

2. „Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” (Lk 22,42), ili „Budi volja tvoja” (Mt 6,10). Redak iz Lukina evanđelja je dio Kristove molitve u Getsemanskom vrtu. Redak iz Matejeva evanđelja molimo često, kad god molimo Oče naš, ali uglavnom ne razmišljamo o tim riječima, ne razumijemo njihovu moć. Božja volja je uvijek, uvijek bolja od naše. Molite ovu molitvu kad vam treba podsjetnik da prihvatite Njegovu savršenu volju i pustite svoju, nesavršenu.

3. „Gospodine, spasi me!” (Mt 14,30). Ove dojmljive riječi izgovorio je apostol Petar, koji se prestrašio vjetra i oluje dok je hodao po vodi prema Isusu, i počeo tonuti. Koliko puta mi metaforički „tonemo” u vlastitim strahovima? U tim trenucima molite ove tri snažne riječi, i tražite Božju pomoć. Možda ćete u tim trenucima čuti kako Gospodin govori vašem srcu (ja to često čujem!) onako kako je govorio Petru: „Malovjerni, zašto si posumnjao?” (Mt 14,31)

4. „On treba da raste, a ja da se umanjujem.” (Iv 3,30) Volim moliti ove riječi Ivana Krstitelja, koje me podsjećaju da je poniznost najbolji stav koji mogu zauzeti kad sam preopterećena… i uvijek. One me podsjećaju da trebam uvijek željeti i raditi da Gospodin raste u meni i da me oživljava, i da se moja oholost i volja moraju smanjiti kako bi se očitovale Njegova slava i dobrota.

5. „Bože, tminu moju obasjavaš” (Ps 18,29). Ovaj kratki redak donosi mi nadu u trenucima tame. Sljedeći je redak „s Bogom svojim preskačem zidine” (Ps 18,30). Upamtite ih za one trenutke kad vam treba Božja pomoć da preskočite neki zastrašujući zid, ili vam treba svjetla na tamnom putu.

Zapišite jednu od ovih molitava – na papirić, mobitel, zrcalo – da vas podsjeti da je izmolite svakog dana ovog tjedna, sve dok vam to ne postane prirodno, dobra navika, riječi koje liječe.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er