MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Evo koje su čudesne dobrobiti moćne medaljice svetog Benedikta!

Vrag se najviše boji medaljice sv. Benedikta, toliko da se na medaljici svetog Benedikta nalazi natpis “Vade retro Satana”. To je jedan od sakramenata koje Crkva uključuje, jer je vrlo moćan protiv napasti Zloga. Medalja s njegovim likom ima duboko duhovno i povijesno značenje.

Jedna od pogrešaka u koju često padamo je ona da sakramentale smatramo predmetima “praznovjerja” ili predmetima koji štite od “urokljivog oka”. Apsolutno ne: to je jedna od stvari zbog koje padamo u grijeh. U našem slučaju medaljica svetog Benedikta nije talisman i sama po sebi nema magičnu moć. To je nešto što nas približava Bogu i čime, po zagovoru njegovih svetaca, obogaćujemo svoju molitvu.

Medaljica predstavlja molitvu korisnika za zazivanje Božjeg blagoslova i zaštite po zagovoru svetog Benedikta. Za njegovu upotrebu nisu propisana posebna pravila. Može se nositi na lančiću oko vrata, nositi na sebi, staviti u vozilo, kod kuće ili na radno mjesto. Ponekad se ugrađuje u raspelo kako bi se stvorio “Križ sv. Benedikta”.

Medaljica nam omogućuje da osjetimo prisutnost svetog Benedikta uz sebe i da se udaljimo od iskušenja zla. Ali zašto se zli toliko boji ovog svetog predmeta? Kroz priču koju je ispričao otac Gabriele Amorth, jedan od najvažnijih talijanskih egzorcista, možemo shvatiti, čak i u prošlim stoljećima, kako je ova medalja pomogla u istjerivanju Sotone. “Jedna od najpoznatijih epizoda đavolskog opsjednuća […] je ona koja se tiče dvojice braće Burner, iz Illfurta (Alsace), koji su oslobođeni nizom egzorcizama 1869. godine” – kaže svećenik.

Priča koja se čini nevjerojatnom, ali koja zapravo objašnjava kako đavao bježi u samoj prisutnosti ili viziji ove svečeve medaljice. Ova dva mlada brata bila su opsjednuta đavolom. Priča počinje jednim od zadirkivanja koje je Sotona namjeravao učiniti svećeniku egzorcistu koji je u pratnji časne sestre i monsinjora bio na putu prema dvojici braće. Kočija koja je prevozila svećenika, voljom sotone, trebala se prevrnuti. Nešto je spriječilo đavla da izvrši svoje suludo djelo. Pri polasku kočijaš je dobio medaljicu sv. Benedikta. Stavio ju je u džep, kao da je slutio da će se nešto dogoditi. Kočija je, naime, neoštećena stigla u kuću dvojice braće.

Zaštita sv. Benedikta proširila se na sve one koji su bili u toj kočiji i vrag nije mogao provesti svoj plan. Ova priča, kao i ona o egzorcizmu dvojice braće, opširno je dokumentirana i potpisana od strane ljudi koji su bili najbliži, u nekim slučajevima i očevidaca ove neobične priče. Nakon oslobađanja dvoje djece, dobivenog također zagovorom Bezgrešne Djevice, u gradu je podignut kip Bezgrešnog Začeća koji se i danas čuva, u čijem je podnožju bio postavljen latinski natpis koji je obilježavao tu činjenicu. Priča koja samo dodatno obogaćuje snagu i bogatstvo medalje svetog Benedikta.

Izmolimo i mi molitvu svetom monahu, da nam pomogne da ne padnemo u sotoninu zamku:

„O sveti Oče Benedikte, pomoć onima koji ti se pribjegavaju: primi me pod svoju zaštitu; brani me od svega što prijeti mom životu; isprosi mi milost pokajanja srca i pravog obraćenja da popravim počinjene pogreške, hvali i slavi Boga u sve dane mog života. Čovječe po srcu Božjem spomeni me se pred Svevišnjim jer otpustivši mi grijehe, učvrsti me u dobru, ne dopušta da se od njega odvojim, prima me u zbor izabranih, zajedno s ti i mnoštvo svetaca koji su te slijedili u vječno blaženstvo.

Svemogući vječni Bože, po zaslugama i primjeru svetoga Benedikta, njegove sestre, djevice Skolastike i svih svetih redovnika, obnovi svoga Duha Svetoga u meni; daj mi snagu u borbi protiv zavođenja Zloga, strpljivost u životnim nevoljama, razboritost u opasnostima. Povećaj u meni ljubav prema čistoći, želju za siromaštvom, žar u poslušnosti, poniznu vjernost u obdržavanju kršćanskog života. Utješen tobom i potpomognut milosrđem braće, neka ti radosno služim i pobjednički stignem u nebesku domovinu zajedno sa svim svetima. Za Krista Gospodina našega. Amen”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er