OBITELJOSTALO

Egzorcist upozorava roditelje koji imaju tinejdžere

Poznati egzorcist fr. José Antonio Forte govori o adolescenciji i utjecaju sotone, hormonima i društvu – te upozorava roditelje da ne budu prestrogi, piše Aleteia.

Zante li koja rečenica izaziva strah, tjeskobu i neizvjesnost kod roditelja – ili u najmanju ruku oprez? Odgovor je djeca tinejdžeri.

Adolescencija je razdoblje na koje svi gledamo s oprezom. U mom slučaju to je moja obitelj s 12 djece – ali to je i vrijeme koje će me pratiti više od pola života. Zbog svega toga što imam doma dosta adolescenata uvijek mi dođu dobri savjeti.

Prošlog sam tjedna imao sjajnu priliku razgovarati o adolescenciji s vlč. José Antonio Forte, poznat po svom radu u službi egzorcizma, piše novinarka Mar Dorrio.

Oče Fortea, kao majka tinejdžera, drago mi je što mogu pitati egzorcista: Što se dogodilo? Koliki postotak krivnje ima đavao u nestanku nevinosti naše djece, njihovog povjerenja u roditelje i prirodne sreće u njihovim životima?

Fr. Fortea: Zapravo, moram reći da postoji nekoliko faktora koji utječu na adolescente. Oni su opijeni u biti trima elementima.

Prvo, hormoni. Vrlo je upečatljivo vidjeti kako slonovi, kada dođu do tog trenutka hormonske revolucije, potpuno polude. U krdu ih samo puste da rade svoje dok ih ne prođe. A u slučaju ljudskih bića, ti nas hormoni uznemiruju na potpuno isti način.

Drugo, vrag. On dolijeva ulje na vatru. Iskušava, ali je jako vezan Bogom. Ni mi ni tinejdžeri nećemo biti u iskušenju iznad naših snaga.

I treće, društvo. Ovaj element je važan – mnogo više od demonske interakcije. Društveni utjecaj je ogromna stvar, to je prava škola zla. Dakle, ako zbrojimo hormone, vraga i društvo, imamo rezultat koji nam je svima poznat.

NEMOJTE BITI PRESTROGI RODITELJI!

Što preporučujete roditeljima u ovoj fazi?

Fr. Fortea: Mislim da je bitno ne biti grub. Pričati uvijek iznova o istim stvarima osobi čiji je um zatvoren ne donosi ništa dobro. Nemojte biti toliko uporni da vas više ne mogu slušati. I znajte da mnoge stvari koje im kažete mogu procvjetati s vremenom, a kada govorim o vremenu, to može biti u njihovim 30-ima.

Ako nas savjetujete da ne budemo dosadni, što možemo učiniti kada vidimo da su na skliskoj padini nagnuti prema samom paklu?

Fr. Fortea: U adolescenciji loše odluke mogu dovesti do loše situacije. I, nažalost, ponekad njihov odnos s Bogom umire. Ali roditelji koji se mole šalju milosti kroz koje im Bog pomaže izbjeći pakao, kaže egzorcist.

Zašto kornjače imaju oklop…?

Razgovarajući s ocem Forteom, zapanjujuće je da čovjek koji je tako dugo radio u bliskom kontaktu s nadnaravnim stvarima ima tako jasne ideje o običnom životu. Poziva nas da iskoristimo fazu kad su mladi da ih obrazujemo, potičući ih da pomažu i rade u kući. “U toj dobi roditelji mogu učiniti najviše”, uvjerava me Fr. Forte.

Mislite li da je dobro tražiti savjete od drugih za našu djecu?

Fr. Fortea: To je jako dobra stvar. To je fantastična zaštitna mjera. Preporučujem da potražite grupe prijatelja s istim brigama, obitelji koje imaju iste brige. U župnim aktivnostima, u klubovima Opusa Dei, itd. Ne bojte se savjeta: kornjačama ne rastu oklopi uzalud.

Kakva bi trebala biti uloga majke u obitelji? Koja je moja uloga?

Fr. Fortea: Čuvati svoju djecu, radosno ih dočekivati, opraštati im. Jednostavno nasljedujte ulogu Gospe u Crkvi, zaključio je egzorcist.

www.medjugorje-news.com

Izvor
https://aleteia.org
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er