VJERA I DUHOVNOST

9 zanimljivih činjenica o sv. Louis i Zelie Martin, zaštitnicima braka i roditeljima svete Mele Terezije

Sveti Louis Martin i sveta Zelie Martin suočili su se s osobnim poteškoćama, ali njihova nepokolebljiva vjera i povjerenje u Boga služe kao nadahnuće obiteljima i parovima širom svijeta.

Sveti Louis i Zelie Martin bili su pobožni katolički par iz Francuske iz 19. stoljeća. Katolička crkva ih priznaje svecima i bili su prvi bračni par koji je zajedno proglašen svetima! I sveti Louis i sveta Zelie imali su duboku ljubav prema Bogu i snažnu predanost svojoj vjeri, koju su prenijeli na svoje devetero djece. Bili su poznati po svojim uzornim kršćanskim krepostima i predanosti svojoj obitelji. Unatoč suočavanju s osobnim poteškoćama, njihova nepokolebljiva vjera i povjerenje u Boga služe kao inspiracija obiteljima i parovima diljem svijeta.

Evo devet stvari koje treba znati o svetom Louisu i Zelie Martin:

1. Louis je bio urar, a Zelie je bila talentirana čipkarica.

2. Oboje su prakticirali vjerski život prije nego što su se upoznali. Kada je Zelie prvi put vidjela Louisa, rekla je da je iznutra čula Gospin glas, koji je rekao: “On je onaj kojeg sam pripremila za tebe.”

3. Vjenčali su se 12. srpnja 1858. Godišnjica braka im je i blagdan!

4. Zelie je rodila devetero djece, četvero je umrlo vrlo mlado. U tuzi su se okrenuli vjeri. Zelie je rekla: “…život je kratak i pun jada, a mi ćemo naše mališane ponovno pronaći gore.”

5. Prebrodili su mnoge križeve na svom putu do svetosti. Louis se borio s temperamentom, a Zelie je podnosila izazove kao zaposlena majka. Obitelj i vjera kod kuće su im bili na prvom mjestu dok su odgajali svoju djecu.

6. Par je svakodnevno pohađao misu i vjerno se pričešćivao prvog petka.

7. Njihovih pet živućih kćeri postale su redovnice. Njihova najmlađa, sveta Terezija iz Lisieuxa, crkvena je naučiteljica. Njihovo treće dijete, Léonie Martin, također je kandidatkinja za sveticu.

8. Louis je ostao udovac nakon što je Zelie umrla od raka. Potom je svoj život posvetio odgoju svojih kćeri i poučavanju vjeri svojim svetim primjerom.

9. Martinovi su bili prvi bračni par u povijesti koji je zajedno proglašen svetima 18. listopada 2015. godine.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er