VJERA I DUHOVNOST

5 šokantnih otkrića treće fatimske tajne: Anđeo s plamenim mačem predstavlja prijetnju osude koja se nadvija nad svijetom

Tijekom prošlog stoljeća pojedinci diljem svijeta razvili su teorije koje su trebale dešifrirati skrivenu poruku triju fatimskih “tajni”. Ipak, sestra Lucija je sama rekla da “tumačenje nije pripadalo vidjelici nego Crkvi”. Na Crkvi je tumačenje različitih znakova i simbola Gospe Fatimske kako bi vjernicima dala jasan putokaz u razumijevanju onoga što nam Bog želi objaviti.

Crkva je upravo to učinila 2000. godine kada je kardinal Joseph Ratzinger, prefekt Kongregacije za nauk vjere, napisao poduži teološki komentar i tumačenje poznate “Treće tajne”. Bio je zadužen za razjašnjenje znakova i simbola koji se nalaze u Gospinim vizijama i došao je do nekih zapanjujućih otkrića. Evo pet iznenađujućih otkrića koja se nalaze u “Trećoj tajni” Gospe Fatimske kako ju je protumačio kardinal Ratzinger (sada Papa emeritus Benedikt XVI.) piše Aleteia

Pokora, pokora, pokora! 1. “Ključna riječ ovog trećeg dijela je trostruki poklik: ‘Pokora, pokora, pokora!’ Pada mi na pamet početak Evanđelja: ‘Obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti’ (Mk 1,15). Razumjeti znakove vremena znači prihvatiti hitnost pokore – obraćenja – vjere. Ovo je ispravan odgovor na ovaj trenutak povijesti, obilježen teškim opasnostima ocrtanim na slikama koje slijede.” Središnja poruka Gospe Fatimske bila je “pokora”. Nastojala je podsjetiti svijet na potrebu da se odvratimo od zla i popravimo štetu koju su nanijeli naši grijesi. Ovo je “ključ” za razumijevanje ostatka “tajne”. Sve se vrti oko potrebe pokajanja.

Iskovali smo plameni mač 2. “Anđeo s plamenim mačem s lijeve strane Majke Božje podsjeća na slične slike u Knjizi Otkrivenja. Ovo predstavlja prijetnju osude koja se nadvija nad svijetom. Danas se izgledi da bi svijet mogao biti pretvoren u pepeo morem vatre više ne izgledaju kao čista fantazija: čovjek je sam svojim izumima iskovao plameni mač. Vizija zatim pokazuje snagu koja stoji nasuprot sili uništenja – sjaj Majke Božje i, koji iz toga na određeni način proizlazi, poziv na pokoru.” Ovaj određeni dio ukazanja obično je najuznemirujućiji.

Vezani članci

Čini se da bi nas Bog sve mogao udariti “plamenim mačem”. Međutim, kardinal Ratzinger naglašava da bi “plameni mač” bio nešto što mi stvaramo (poput atomske bombe) za razliku od svake vatre koja silazi s neba. Dobra vijest je da vizija bilježi kako je plameni mač “ugasnuo u dodiru sa sjajem (Gospinim)” u vezi s pozivom “Pokora, Pokora, Pokora”. Blažena Majka ima zadnju riječ i njezin sjaj može zaustaviti svaku kataklizmu.

Budućnost nije uklesana u kamenu 3. „Naglašena je važnost ljudske slobode: budućnost zapravo nije nepromjenjivo postavljena, a slika koju su djeca vidjela nije ni na koji način filmski prikaz budućnosti u kojoj se ništa ne može promijeniti. Doista, cijela poanta vizije je donijeti slobodu na scenu i usmjeriti slobodu u pozitivnom smjeru… [Vizija] ima za cilj mobilizirati snage promjene u pravom smjeru.” Suprotno uvriježenom mišljenju, intenzivne vizije koje nam je dala Gospa Fatimska nisu najava onoga što će se dogoditi. Oni su pregled onoga što bi se moglo dogoditi, ako ne odgovorimo na Gospin poziv na pokoru i obraćenje srca. Još uvijek zadržavamo svoju slobodnu volju i potičemo se da je koristimo za dobrobit cijelog čovječanstva.

Krv mučenika je sjeme Crkve 4. “Završni dio ‘tajne’ … je utješna vizija, koja nastoji otvoriti povijest krvi i suza Božjoj iscjeliteljskoj moći. Ispod ruku križa anđeli skupljaju krv mučenika i njome oživljavaju duše koje idu k Bogu… Kao što je iz Kristove smrti, iz njegova ranjenog boka, rođena Crkva, tako je smrt svjedoka plodonosan je za budući život Crkve.

Stoga se vizija trećeg dijela ‘tajne’, isprva tako mučne, završava slikom nade: nijedna patnja nije uzaludna, a Crkva koja pati, Crkva mučenika, postaje putokaz za čovjeka u njegovoj potrazi za Bogom.” Istina je da vizija sadrži mnogo patnje i opasnosti, ali nije uzaludna. Crkva će možda morati mnogo pretrpjeti u nadolazećim godinama i to ne treba čuditi. Crkva je progonjena još od raspeća i naše će trpljenje u sadašnjem vremenu imati samo dobre učinke u budućnosti.

Ja Sam Pobijedio Svijet 5. “‘Moje Bezgrješno Srce će trijumfirati.’ Što to znači? Srce otvoreno Bogu, pročišćeno kontemplacijom o Bogu, jače je od pušaka i oružja svake vrste… Zli ima moć u ovome svijetu… on ima moć jer se naša sloboda neprestano odvodi od Boga. Ali … sloboda da se izabere zlo više nema posljednju riječ … riječ koja prevladava je ova: ‘U svijetu ćete imati nevolje, ali budite hrabri; Ja sam pobijedio svijet’ (Iv 16,33). Fatimska poruka nas poziva da vjerujemo ovom obećanju.”

Za kraj, fatimska “tajna” daje nam nadu usred svijeta rastrzanog pohlepom, sebičnošću i ratom. Sotona neće trijumfirati i njegove će zle planove spriječiti Bezgrešno Srce Marijino. Možda će biti patnje u bliskoj budućnosti, ali ako se čvrsto držimo Isusa i Njegove majke, ostat ćemo pobjednici.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er