VJERA I DUHOVNOST

3 snažne pouke o svetosti iz života svete Cecilije

Sveta Cecilija bila je sveta i kreposna mlada žena koja je nastojala živjeti u blizini Isusa Krista. Sveta Cecilije se u mladosti posvetila Isusu Kristu, obećavši da će ga slijediti kao zaručnica, pa makar je to koštalo i života. To se nije promijenilo ni kada se udala za pogana, koji se brzo obratio na kršćanstvo nakon njihove bračne noći.

Tri važne lekcije o svetosti koje možemo naučiti iz njezina života.

1 ČESTITO SRCE Sveta Cecilija je navodno dala zavjet djevičanstva prije vjenčanja s Valerianom i rekla svom novom mužu da joj je dodijeljen anđeo da štiti njezinu čistoću. U tom pogledu nije se pokolebala, a čak je i njezin suprug počeo poštovati taj zavjet. Iako djevičanstvo u braku nije vrlina koju bi svi trebali slijediti, sveta Cecilija je posjedovala čisto srce čak iu braku. Čednost je za sve, ne samo za vjernike. To je nešto što svi možemo slijediti, prepoznajući dostojanstvo braka i ne zlorabeći ga, kako objašnjava Guéranger: Neka brak sa svojim čednim posljedicama bude na časti; neka prestane biti zabava ili špekulacija; neka očinstvo i majčinstvo više ne budu kalkulacija, nego stroga dužnost: i uskoro će kroz obitelj, grad i nacija obnoviti svoje dostojanstvo i svoju snagu.

2 ŽARKA REVNOST Sveta Cecilija bila je revna u svojoj vjeri, ljubeći sve i želeći da se s njom ujedine u kršćanskoj vjeri. Guéranger veliča milosrđe koje su ti rani kršćani imali prema drugima: Pogani su govorili: “Vidi kako se vole!” I kako bi mogli pomoći da se ne vole? Jer u redu vjere oni su bili očevi i djeca. Kakvu je samo majčinsku nježnost Cecilija osjećala prema dušama svoje braće zbog same činjenice da je bila kršćanka!

Vezani članci

3 NADLJUDSKA HRABROST Sveta Cecilija također je pokazala nadljudsku hrabrost usred progona i osude na smrt. Guéranger objašnjava kako nam hrabrost svete Cecilije može pomoći da odagnamo strah u našim životima, prepoznajući svoju konačnu sudbinu: Zar smo zaboravili da smo samo hodočasnici na ovoj zemlji? I je li nada u buduće dobro izumrla iz naših srca? Cecilia će nas naučiti kako se osloboditi ovog osjećaja straha. U njezino je vrijeme život bio manje siguran nego sada. Tada je svakako postojao neki razlog za strah, a ipak su kršćani bili toliko hrabri da su moćni pogani često drhtali pred riječima svojih žrtava. Sveta Cecilija ostaje nam snažan primjer i iz njezina kratkog života možemo naučiti mnoge pouke.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er