BIJAKOVIĆIMEĐUGORJEVIJESTI

119 GODINA ORGANIZIRANOG ŠKOLSTVA U BIJAKOVIĆIMA I MEĐUGORJU

Svetom misom u 7:30 koju je predslavio fra Renato Galić u koncelebraciji s drugim međugorskim svećenicima, među kojima je bio i župnik fra Marinko Šakota u Međugorju je obilježen dan ”Osnovne škole Bijakovići”, kojoj je kroz povijest nekoliko puta mijenjan status i ime. Ove godine zbog svih, svima dobro poznatih mjera nije održana tradicionlna priredba kao ranijih godina.

”4. veljače 2021. Osnovna škola Bijakovići slavi svoj rođendan, budući da se toga dana davne 1902. godine u Semestralnom iskazu nalazi prvi pisani dokument o početku školske godine u Međugorju. Osnovna škola Bijakovići s radom je počela 31. svibnja 1978. kao područna škola u sklopu OŠ “Ivan Krndelj” Čitluk, a samostalno počinje djelovati 1. rujna 1995. i otad pa do danas kroz školu su prošle brojne generacije učenika”, kazao je ravnatelj ove škole prof. Ivan Ostojić za facebook stranicu škole, naglašavajući kako su za uspjeh učenika, odgoj i znanje, pored roditelja i staratelja, zaslužni bivši i sadašnji djelatnici ove škole, kroz koju su prošli mnogi učenici, a već te prve školske 1902./1903. školske godine u Osnovnu školu u Medjugorju upisalo se čak 96 učenika.

Svi upisani učenici bili su muškarci, a upisivala su se djeca od 7 do 16 godina starosti. U ovoj školi nastavu su polazila djeca iz  Medjugorja, Bijakovića, Šurmanaca, Vionice, Služnja, Zvirovića, Cerna, Stubice, Dobrog Sela, Krućevica Selista, te iz još nekih udaljenijih sela, kao primjerice iz sela Grljevići. Prva djevojčica upisana u ovu školu bila je Vida Pavlović (Jurina) iz Bijakovića, upisana školske 1904./1905. godine

”Unatoč raznim teškoćama, pa i aktualnoj pandemiji koronavirusa, “OŠ Bijakovići” i danas stameno stoji, zahvaljujući ponajprije svojim vrijednim djelatnicima koji su marljivo i predano usađivali i još uvijek usađuju znanje, odgoj i ljudske kvalitete mladim naraštajima. Škola danas broji 444 učenika, pa njima, kao i svim bivšim i sadašnjim djelatnicima neka je sretan i blagoslovljen ovaj dan”, poručio je prof. Ostojić.

Danas osnovnoškolci, njih oko 500, imaju sve potrebite prostorne uvjete za nesmetano praćenje nastave. Pri OŠ Bijakovići radi i glazbeni odjel koji broji 40 učenika, a nastava informatike, kao izbornog predmeta odvija se u moderno opremljenom kabinetu informatike, a u izgradnji je i sportska dvorana za nastavu tjelesnog odgoja.

Učenici ove škole s nastavnicom Jasnom Ćorić sudjeluju i u kreiranju emisije za djecu Kocka vedrine u programu Radiopostaje Mir Međugorja, koja od ove subote ponovno kreće u svom redovitom terminu.

www.medjugorje-news.com/radio-medjugorje.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er