VJERA I DUHOVNOST

Zašto se Marija ukazuje na Zemlji?

Zašto se Marija ukazuje na Zemlji? Koje je značenje ukazanja u Lurdu i drugim mjestima Gospinih ukazanja diljem svijeta? Koje je uopće značenje marijanskih ukazanja? U našem svijetu racionalizma i sekularizma, materijalizma i konzumerizma, Bog i nadnaravno većini ljudi izgledaju daleko. Ipak, On nastavlja intervenirati u ljudskoj povijesti šaljući Isusovu Majku kada je kršćanska vjera dovedena u pitanje i napadnuta sa sviju strana.

Ljude treba podsjetiti, ponekad na dinamičan i nadnaravan način, da Bog postoji, da je Evanđelje Isusa Krista univerzalni poziv na dobrotu i svetost, da smo svi odgovorni pred svojim Stvoriteljem za svoje izbore. Ukazanja su poziv na buđenje za zajednički ispit savjesti o tome koliko dobro možemo odgovoriti na brojne Božje pozive za osobno spasenje i mir u svijetu. Dakle, kako mu odgovaramo?

Crkva je nužno i oprezna i otvorena po pitanju privatne objave. Ona mora razlučiti što je lažno. I ona mora izbjeći rizik gubitka vjerodostojnosti kao čuvarica javnog otkrivenja prebrzim potvrđivanjem prijavljenog privatnog otkrivenja ili ukazanja. Ipak, možemo jasno uočiti obilne blagoslove Marijina djelovanja u privatnoj objavi. Njezino pojavljivanje je podsjetnik s neba, poziv svijetu da u potpunosti živi Evanđelje i pomaže Crkvi u njezinu trajnom poslanju evangelizacije.

Što bi bilo 16. stoljeće bez Guadalupe? Ili 19. i 20. stoljeće bez Čudotvorne medaljice otkrivene u Rue de Bac u Parizu, bez Lourdesa, bez Fátime? Možemo zahvaliti Bogu za goleme milosti i blagoslove koji proizlaze iz autentičnih Marijinih ukazanja. Kao što Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje, svrha privatne objave nikada nije zamijeniti javnu objavu sadržanu u Svetom pismu i Tradiciji. Umjesto toga, cilj autentične privatne objave je “pomoći ljudima da potpunije žive svoju vjeru”. Ističe izazov evanđelja na molitvu, pokoru, post i obraćenje, koji vode miru srca i miru svih ljudskih društava.

Vezani članci

U suvremeno doba vidjeli smo više odobrenih ukazanja nego u bilo kojem drugom razdoblju povijesti Crkve. Što to govori o našoj individualnoj i zajedničkoj vjernosti i odnosu prema Bogu? Ako su istinska marijanska ukazanja u porastu, možda naše doba ima veću potrebu za ohrabrenjem da živi velikodušno kršćanskim životom. Prisjetimo se riječi blaženog pape Ivana XXIII. o Lourdesu 1959. godine: „Pozorno slušajte spasonosna upozorenja Majke Božje, koja nas želi voditi spasenju.“

Papa Ivan Pavao II. poučio nas je da vidimo da su marijanski nauk i pobožnost doista usredotočeni i na Krista i na Crkvu. Uočio je sklad njezina jedinstvenog sudjelovanja kao Suotkupiteljice u otkupljenju koje je zaslužio Isus Krist s njezinim stalnim majčinskim posredovanjem i zagovorništvom za cijelo čovječanstvo.

Marija je savršen uzor Božjem narodu na njegovu putu da zajedno s Isusom i sobom postanu suotkupitelji i zagovornici jednih za druge i za cijelo čovječanstvo. Poznavanje i poučavanje cijele istine o Mariji je stoga najbolji način za poučavanje cijele istine o Isusu i Njegovom spasonosnom utjelovljenju, o Njegovom otkupljenju i Njegovoj Crkvi.

Puna istina o Mariji čuva punu istinu o Isusu. Marija je najučinkovitija zvijezda vodilja i posrednička snaga za novu evangelizaciju. Majka priprema put Sinu. Je li onda čudno što je On ponekad šalje da se pojavi među nama, kako bi nas ponovno pozvala da se približimo Bogu?

JOHN M. SAMAHA/ Simply Catholic

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er