VJERA I DUHOVNOST

Vrline koje svi trebamo naučiti od svetog Josipa

Evanđelje po Mateju stavlja naglasak na svetog Josipa, jer je preko njega zakonska, sinovska loza prešla s kralja Davida na Isusa. U nastavku su vrline koje svi trebamo naučiti od svetog Josipa.

1. Šutnja Ako pogledamo Sveto pismo, nema zabilježene niti jedne riječi koju je izgovorio sv. Josip. Bog nam govori u dubini našeg srca, jer poznaje naše najdublje želje. U našem svijetu punom rastresenosti, posebno putem društvenih medija i onih koji nam se začepe u ušima, zastanemo na neko vrijeme i pogledamo ljepotu prirode i vidimo Njegovo remek-djelo.

2. Pouzdanje Anđeo se Josipu ukazao u snu, objasnivši mu da je dijete u Marijinoj utrobi začeto zasjenjenjem Duha Svetoga, pa kad se probudio, “učinio je kako mu je zapovjedio anđeo Gospodnji” (Mt 1: 24). Uzdati se u Gospodina značilo je staviti sve u Njegove ruke. Moramo odlučiti ne brinuti se o svim površnim stvarima svakodnevnog života, već se radije pouzdati u Njegovu Svetu Volju, jer On koji je izvor svega neće dopustiti da zalutamo.

3. Odgovornost “On usta, uze dijete i njegovu majku i ode u zemlju izraelsku” (Mt 2,21). Budući da je Isusov zemaljski otac, preuzeo je odgovornost odgoja Božjeg djeteta uz pomoć Marije. U njegovim je rukama dijete Isus osjetilo ljubav i brigu. Odgovornost znači svesrdno i predano izvršavanje zadatka.

Vezani članci

Sveti Josip je svetac za sva vremena, ali uistinu i posebno svetac za naše vrijeme. U doba u kojem se čini da kriza u obiteljima, odsutni očevi, proliferacija pornografije i bilo koji drugi broj iskrivljenja koji se odnose na muškost ranjava svaku obitelj i zajednicu, zasigurno nam je sveti Josip zaštitnik na mnogo načina. Obratimo mu se sa svojim bolima i nakanama kao posebnom zagovorniku.

Izvor

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er