BiHHERCEGOVINAVIJESTI

Vraća se policijski sat

Na konferenciji za medije Kriznog stožera ministarstva zdravstva kazano je da su za tri neradna dana prvosvibanjskih praznika predložili donošenje zabrane kretanja starijima od 65 godine i mlađima od 18 godina te zabranu kretanja za sve građane poslije 20 sati.

Kazao je ovo Goran Čerkez, zamjenik ministra za javno zdravlje, navodeći da bi predložene mjere trebale vrijediti ovog vikenda, ali da u predstojećem periodu namjeravaju nastaviti s mjerama popuštanja te se narednog tjedna očekuje otvaranje trgovina na veliko i malo.

Čerkez je kazao kako porast broja zaraženih treba samo dodatno potencirati važnost poštivanja predloženih mjera, prvenstveno pridržavanja mjera samozaštite.

“Već narednog tjedna namjeravamo predložiti otvaranje trgovina na veliko i malo, da menadžeri zdravstvenih institucija omoguće veći priljev pacijenata. Predlažemo otvaranje malih obrta, odvjetničkih i notarskih ureda”, kazao je Čerkez.

U protekla 24 sata koronavirus u FBiH je potvrđen kod još 33 osobe. Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 48 pacijenata, pet pacijenata je na respiratoru,prenosi Dnevnik.ba.

Pitali smo ministra unutarnjih poslova HNŽ Slađana Bevandu.

Mnogo se govori o vraćanju policijskog sata na snagu. Hoće li se vratiti ta mjera na snagu?

Ja nemam te informacije. Mi provodimo odluke Kriznog stožera. Naš kolegiji MUP-a HNŽ kojeg čine visokoprofesionalni ljudi smatra da je mjera zabrane kretanja, ne policijski sat jer policija nije donijela tu odluku, od 20 do 5 sati ujutro dala jako dobre rezultate, epidemiolozi su je smatrali učinkovitom sa svoje strane, Mi sa naše sigurnosne pozicije smo je vidjeli kao jako dobru i sigurnosno stanje sa tom mjerom je bilo jako dobro.

Znači, mislite da tu zabranu kretanja treba vratiti na snagu?

Mi smo predložili da se mjera zabrane kretanja uvede od 21 sat do 5 sati ujutro barem još neko vrijeme. Znamo da je to nepopularno kod dijela pučanstva, ali oni koji razmišljaju odgovorno ne bi imali ništa protiv te odluke. Nakon određenog vremena, tu mjeru bi smanjivali, ovisno od stanja na terenu. Ukratko, mi tu mjeru ne uvodimo, ali smo predložili Kriznom stožeru da je vrati. Smatramo da je naprasno ukinuta, bez suglasnosti medicinske struke i mislimo da to nije dobro,piše Pogled.ba.

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er