CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Važno upozorenje egzorcista vjernicima: Ne idite na ova mjesta!

Fra Petar Glas, rodom je iz Poljske, svećenik je i egzorcist u biskupiji Portsmouth u južnoj Engleskoj. Zaređen je 1989. godine te je član Međunarodnog udruženja egzorcista. Za Inside The Vatican, progovorio je o specifičnosti djelovanja zla.

– Da bismo razumjeli duhovnu bitku, moramo početi priznanjem da smo u ratu. Đavao i demoni ne samo da napadaju pojedince poput vas i mene, oni napadaju brakove, obitelji, institucije, korporacije, crkve i mnoge druge stvari. Za neke od nas, najteže bitke su one borbe koje vodimo u sebi. Kršćanski život nije pasivan. Dok ne razumijemo snage i sile koje su protiv nas i ako nismo spremni boriti se za istinu nećemo biti u mogućnosti primiti sve što nam je Bog namijenio.

Sotona nad nama nema vlasti osim ako kroz naše grešne radnje ili glupe izbore otvorimo vrata njegovu utjecaju.

Sotona nije neki mitski lik, on je vrlo sofisticiran i specijaliziran. On može izazvati, izazivati, preobraziti se. On je lukav, postavlja nam zamke i njegov plijen je uvijek čovjek. On voli manipulirati i kontrolirati, i uvjerava ljude, svećenike, teologe da je nepostojeći, a time dobiva svoj najjači oslonac.

U duhovnom svijetu, širok je raspon demonske aktivnosti. Na jednom kraju spektra je iskušenje, na drugom demonska opsjednutost. Temptation, odnosno neopiranje iskušenjima, vodi nas u grijeh. Neokajani grijeh može dovesti do demonskog utjecaja, a demonski utjecaj vodi nas do duhovnog i psihičkog ropstva.

Mnogi ljudi, uključujući i mnoge katolike, duhovno su i emocionalno uznemiravani. Mnogi su zaustavljeni u naumu da se povrate Kristu i traže ozdravljenje, izbjegavajući pokajanje, sakramente i priznanje.
Uskoro njihova nelagoda postaje ogroman jaz koji ih izolira i oni više ne znaju kako da se vrate Bogu. Tad se puštaju đavlu i tu nastaje ropstvo u močvari tame koja ima svog počinitelja – Sotonu.
Kada se počnemo udaljavati od Boga, pravi problemi počinju. Sotona će učiniti sve kako bi nas stavio u pakao usamljenosti, čak i ako smo okruženi velikom obitelji ili gužvom ili društvenim mrežama s tisućama virtualnih prijatelja.

Još jedan od oblika duhovnog ropstva prisutnog među nama je strah. Strah je jezik đavla. On ubija vjeru i pouzdanje u Boga.

Ako neka osoba pripada Kristu, posjedovanje nije moguće, ali moguće je demonsko uznemiravanje. Demoni mogu napasti one dijelove našeg života koji ne pripadaju Bogu. Zato je važno sve predati Bogu. Jer kad oni imaju vlast nad samo jednim područjem našeg života koji je daleko od Boga, oni dobivaju neku kontrolu. Potrebno je ponekad razlučiti koji segment života je u njihovoj vlasti’, kaže Glas koji se osvrće i na vrlo raširen problem današnjice.

Naime, mnogi vjernici željni duhovnih iskustava odlaze na razna mjesta, susrete koji koketiraju s protenstantizmom i tako se otvaraju zlom utjecaju. Upozorava katolike da ne idu tamo gdje nema Marije kao majke:

‘Jednoga dana kad bude čas smrti nitko neće biti s nama. Tada je svatko sam. Nitko s nama ne prolazi taj trenutak. Ni majka ni otac, ni ovaj ni onaj. Svatko je sam. Ali Majka Marija je s nama u tom času… Samo ona je s nama kao naša Majka Nebeska i Zagovornica pred Bogom, … u onaj čas kad dođemo na njegov sud.

Zato je važno već u ovom životu uzeti je kao svoju majku.

Čujemo često za protestantske susrete, ovih ili onih karizmatika… Slave Isusa. To je u redu. Slave Duha Svetoga. To je u redu. Ali gdje je tu Marija, ljubljena kći Očeva, zaručnica Duha Svetoga? Nema je. Zato, ne idem tamo gdje nema Majke. I budite na oprezu kad idete na neke susrete na kojima vidite da zapravo nema vjere da je Gospa uistinu naša Nebeska Majka …’, upozorio je vlč. Petar Glas

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er