HRVATSKAVIJESTI

UVODI LI HRVATSKA COVID PUTOVNICE? Capak: To su samo …

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je detalje o certifikatu o cijepljenju na razini Europske unije.

Ne postoji COVID putovnica, postoji dogovor na nivou EU-a kako izgleda potvrda o cijepljenju. Ona se za sada koristi isključivo u medicinske svrhe”, rekao je Capak.

Dodaje da se o prelasku granica s tom potvrdom se tek razgovara.

‘Jedna od tema bit će na sljedećem Vijeću’, dodao je Capak. ‘Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granica na temelju potvrde o cijepljenju i da će se dogovoriti to da cijepljenje i potvrda o primanju dvije doze cjepiva služiti prilikom prelaska granica EU-a’, rekao je Capak.

Kazao je da će Hrvatska razmotriti koje su naše prednosti u ovoj pandemiji da privučemo goste. Dodaje da ćemo nastojati cijepiti turističke djelatnike, prenosi tportal.

Definiran je izgled certifikata o cijepljenju na razini Europske unije. Certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te barkod kojim će se moći očitavati podaci, kazao je Capak.

‘Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice i sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku o tome, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi’, rekao je Capak te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori, javio je ranije Jutarnji list.

‘I mi imamo neke bilateralne razgovore o tome da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju’, dodao je Capak.

Dodatno je pojasnio kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU-a o sadržaju koji bi morao imati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, o covid-putovnici.

Zanimljivo je da isu Faktograf i Istinomjer koji su cenzurirali na družtvenim mrežama pojam “Covid putovnice” ,prestali uklanjati sadržaje u kojima se piše o Covid putovnicama.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er