OSTALOZANIMLJIVOSTI

POZNATI KATOLIČKI TEOLOG Tko nosi žig zvijeri a tko je zvijer

ŽIG ZVIJERI Ulomak iz Otkrivenja (13, 16-18): »Ona čini da svi – mali i veliki, bogati i siromašni, slobodni i robovi – udare sebi na desnicu ili na čelo i da nitko ne može ni kupiti ni prodati ako nema udaren zig: ime Zvijeri ili broj njezina imena.

Ovdje treba pronicivosti! Tko je prodoran, neka odgoneta značenje broja Zvijeri. To je, uistinu, broj čovjeka: njegov je broj šesto šezdeset i šest.«
Pa tko onda nosi njezin žig? Rani su to kršćani znali i predobro, jer su zube Zvijeri iskusili i na vlastitoj koži. Istina, jedan od najvećih progonitelja kršćana i tadašnji rimski tiranin bio je car Neron, a njegova numerička vrijednost u hebrejskom iznosi točno 666. Kršćani, dakle, nisu nimalo dvojili o tome tko je ta zvijer.

Poslije Nerona, kršćani nisu morali još dugo čekati, jer se koncem prvog stoljeća pojavio car Domicijan, jedan od najokrutnijih progonitelja kršćana.
Tako se u Bibliji (Kršćanska sadašnjost, 1994., str. 1266 i sljedeće) ističe da s Otkrivenjem završava biblijska zbirka. »To je vremenski jedna od najmlađih knjiga, napisana potkraj našega I. st. I sadržajno zaokružuje biblijsku poruku: sva je usmjerena k budućnosti« te »zaključuje Bibliju vizijom novoga svijeta, ‘novog neba i nove zemlje’.

Neki primjećuju: ako je prva zvijer Antikrist, onda je druga Protuduh, jer je zamišljena kao protuslika Duha Svetoga. (…) Broj 666 oduvijek je zanimao egzegezu, a i trijezne, kao i senzacionalne čitatelje Otkrivenja. Zabacujemo fantastična nagađanja kad su u pojedinim epohama htjeli pod brojem vidjeti Dioklecijana, Atilu, Napoleona itd.

Po simboličkom značenju, broj 666 jest broj nesavršenstva, bespomoćnosti i neostvarenosti: čovjek prepušten sebi, bez Boga, bespomoćan je; svaki otpor Bogu u konačnici je jalov.

Ivan nam govori da je to ime zvijeri, ili broj njezina imena.
Ali evo i dobre vijesti: postoji način kako pobijediti. Rješenje mora odgovarati problemu, duhovna sila za duhovnu silu, beskrajna ljepota za beskrajnu ružnoću, svetost za izopačenost, ljubav za zlobu. Rješenje je misa, kada se nebo spušta da spasi zemlju pod opsadom.


Izvor: iz knjige Scotta Hahna (poznatoga katoličkog teologa i apologeta ) “Gozba Jaganjčeva

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er