MAGAZINVJERA I DUHOVNOST

Tri znaka duhovnog napada- evo kako ih prepoznati


Jedna od najneophodnijih vještina u duhovnom životu je sposobnost raspoznavanja znakova duhovnog napada. Bez ove vještine riskiramo slijediti glas koji nas odvodi od Boga na mjesto vječne samoće i očaja. Sveti Ignacije Lojolski bio je pobjednik ove vrste razlučivanja i iznio je posebna pravila u svom Razlučivanju duhova kako prepoznati glas koji govori u vašoj duši.

Evo nekoliko znakova duhovnog napada preuzetog iz Loyolina spisa, ali također utemeljenog na katoličkom učenju.

1. Iskušenje- prekršiti Božje zapovijedi

Kao i kod Adama i Eve u vrtu, Sotona nas uvijek mami dalje od Božjih zapovijedi. Sotona će nas pokušati uvjeriti da ne trebamo ići na misu ili da pornografija zaista nije toliko loša ili da tračevi zapravo nikoga ne povrijeđuju. Zbog toga trebamo dobro oblikovati savjest u 10 zapovijedi, a ne se zaustaviti samo na “Ne ubij”. Ta zapovijed sadrži mnogo više od ubijanja druge osobe.

Ako se osjećamo odmaknuto od 10 zapovijedi, zasigurno smo pod duhovnim napadom.

2. Neobjašnjiv porast anksioznosti

Sotona nastoji podijeliti i pobijediti, a često koristi tjeskobu kako bi ostvario svoj naum. Zapravo, jedna od najčešćih đavlovih strategija u nastojanjima da nas udalji od Boga i uspori naš duhovni napredak jest pokušaj uzrokovanja gubitka našeg unutarnjeg mira. Evo što je rekao Dom Lorenzo Scupoli … kojega je sveti Franjo Saleški visoko cijenio: „Đavao čini sve što je u njegovoj moći da protjera mir, jer zna da Bog prebiva u miru i da u miru postiže velike stvari .” (Traženje i održavanje mira: mali traktat o miru u srcu oca Jacquesa Philippea)

Ključ je ovdje uvijek testirati nutarnji glas odluke i vidjeti stvara li to mir ili tjeskobu u našim srcima. Ovo je vitalni dio razabiranja Božje volje svaki dan, posebno kada je riječ o razlučivanju našeg poziva u životu. Bog je Bog mira. Istodobno, tjeskoba može biti nešto biološko ili odgovor katastrofalnog svjetskog događaja. Uvijek bismo trebali nastojati koristiti bilo koja medicinska sredstva potrebna za liječenje takve anksioznosti, jer se to može riješiti pravilnim liječenjem.

Međutim, kada anksioznost dolazi niotkuda i uglavnom je duhovne naravi, znamo tko možda pokušava utjecati na nas.

3. Raste osjećaj vlastite bezvrijednosti

Ključna je značajka Božjeg glasa da nas uvijek želi afirmirati i reći nam o našoj ljepoti kao Božje djece. Đavao će nas, naprotiv, pokušati uvjeriti da smo užasna i grozna ljudska bića. Potrudit će se da nam kaže da smo bezvrijedni, grješni, bijedni ljudi. Nakon što smo počinili grijeh, Sotona će nam uvijek reći da nas Bog ne voli i da nismo dovoljno dostojni biti na Nebu. Sotona je optužitelj.

Konkretno, đavao svom snagom mrzi sakrament ispovijedi i učinit će sve da nam kaže kako smo jadni i da nikada ne bismo mogli primiti Božje milosrđe. S druge strane, Bog će nam uvijek reći kako smo lijepi u Njegovim očima i kako se nikada ne smijemo bojati doći k Njemu. Otac je izgubljenog sina, uvijek spreman zagrliti nas nakon što padnemo i podići. Bog želi održati slavlje za naš povratak. Bog je naš zagovornik. Ako se osjećamo bezvrijedno, to je jasan znak duhovnog napada.

Duhovna bitka za našu dušu nije lagana, ali prepoznavanjem ova tri znaka znat ćemo da trebamo udvostručiti napore i upotrijebiti svaku trunku snage da uzvratimo Božjom milošću.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button