PAPA FRANJO

Poruka pape Franje na 2. Svjetski dan starijih osoba: “Prisjetimo ih se danas na poseban način, od njih smo primili toliko toga”

Na putu za „pokorničko hodočašće“ u Kanadu, papa Franjo se obratio novinarima koji su s njime na letu te se prisjetio Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba koji Crkva danas slavi. Istaknuo je kako su djedovi i bake poput korijena koje treba čuvati.

Iako nije bio u mogućnosti moliti molitvu Anđeoskog pozdravljenja s vjernicima na Trgu svetog Petra, papa Franjo je to učinio s novinarima na letu na putu za Kanadu. U kratkome nagovoru prisjetio se današnjeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koje ove godine nosi geslo „Rod donose i u starosti“ (Ps 92, 15). Crkva taj dan obilježava četvrte nedjelje u srpnju, blizu blagdana svetih Joakima i Ane – djeda i bake Isusa Krista.

Papa Franjo taj je dan ustanovio prošle godine, ističući kako su bake i djedovi nerijetko zaboravljeni, ali da su poveznica između generacija, prenoseći iskustvo života i vjere na mlade, piše Vatican News

Vratiti se djedovima i bakama

Obraćajući se novinarima na letu, Papa je istaknuo kako su nam djedovi, bake i starije osobe prenijeli povijest, tradiciju, navike i mnoge druge vrijednosti.

„Danas se trebamo vratiti djedovima i bakama, rekao bih kao lajtmotiv u smislu da mladi ljudi moraju imati kontakt sa svojim djedovima i bakama, vratiti im se, vratiti se svojim korijenima, ne da tamo ostanu, ne, nego kako bi išli s njima naprijed poput stabla: koje uzima snagu iz korijena i nosi je naprijed u cvijeću u plodu.“

Naglasio je kako su bake i djedovi zaslužni za procvat i sazrijevanje budućih generacija te ih treba poštivati.

Nemojte skrivati starije redovnike

Prisjetio se i starijih redovnika i redovnica, koje je nazvao „djedovima i bakama posvećenog života“.

„Molim vas, nemojte ih skrivati, oni su mudrost redovničke obitelji, neka novi redovnici i redovnice, novaci, novakinje imaju kontakta s njima, oni će dati svo iskustvo života koje će toliko pomoći da se ide naprijed…“

Papa je podsjetio da svatko od nas ima bake i djedove. „Prisjetimo ih se danas na poseban način, od njih smo primili toliko toga: prije svega povijest. Hvala im“, zaključio je Sveti Otac.

Pozdrav novinarima

Na letu je pozdravio i novinare – na putu ga prati njih 80-ak iz više od deset različitih zemalja. Poželjevši svima ugodnu nedjelju, Papa im je zahvalio na njihovoj „službi“ i „društvu“. Sveti je Otac potvrdio ravnatelju Tiskovnog ureda Svete Stolice, Matteu Bruniju, koji je bio pokraj njega, svoju spremnost da pozdravi novinare, kao i obično, dok hoda hodnicima zrakoplova. „Mislim da ću uspjeti, možemo ići“, rekao je.

Sveti je Otac također istaknuo da se ovom apostolskom putovanju mora posvetiti posebna pažnja i „duh“, jer se radi o pokorničkom hodočašću kojim se pokazuje blizina stradalim starosjediocima.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er