VJERA I DUHOVNOST

Pobožnost tisuću Zdravomarija

U nekim krajevima Europe, prema staroj tradiciji, kada se htjela dobiti neka milost od Majke Božje, običavalo se moliti tisuću Zdravomarija uoči nekog Marijinog blagdana ili na sam dan.

Plodovi i milosti koji su se dobivali preko te pobožnosti bili su veliki tako da se ta pobožnost brzo proširila u prošlim stoljećima u svim zemljama katoličke vjere.

Pobožnost se veže uz svetu Katarinu Bolonjsku koja je molila uvijek 1000 Zdravo Marija na Božićnu noć u noći s 24. na 25. prosinca. Dok je molila i razmišljala o Isusovom rođenju ukazala joj se je Djevica Marija i pružila joj malog Isusa. Katarina ga je držala u naručju “peti dio sata” kao što je sama rekla. To je bio dar izmoljene joj milosti za koju je molila. U spomen tog događaja, kćeri Sv. Katarine u samostanu Corpus Domini u Bologni, svake godine do dana današnjeg u svetoj noći ponavljaju 1000 Zdravo Marija, pobožnost koju su prihvatili i vjernici.

Također, sv. Faustina Kowalska, čitamo u njezinu dnevniku, poznavala je tu pobožnost. Sveti Padre Pio svaki dan je molio 30 krunica: više od tisuću Zdravomarija. Sjetimo se Isusove prispodobe o udovici koja je stalno dosađivala sucu (Lk 18, 1-5.)

Vezani članci

Da bi se olakšala ta pobožnost, Tisuću Zdravomarija može se i ovako moliti: 40 Zdravomarija svaki dan u 25 dana prije Božića, Gospinih blagdana ili za neku potrebu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er