PAPA FRANJO

Papina bol i tuga zbog pokolja u Buči: Događaju se sve strašnije okrutnosti

Papa Franjo izrazio je tugu i bol zbog pokolja civila u Buči za vrijeme ruske okupacije toga područja te ponovio apel da se prekine rat u Ukrajini. P

okazao je zastavu pristiglu iz Buče te je pozdravio skupinu djece koja su jučer stigla iz Ukrajine. „Teško je biti istrgnut iz korijena svoje zemlje zbog rata“, kazao je Papa.

Razmjeri pokolja ukrajinskih civila u Buči, nedaleko od Kijiva, postaju sve jasniji, a Papa je na općoj audijenciji izrazio bol zbog te ljudske tragedije koja se dogodila dok su ruske trupe okupirale područje.

“Događaju se sve strašnije okrutnosti, čak i prema civilima, ženama i bespomoćnoj djeci. Oni su žrtve čija nevina krv vapi nebu i preklinje”.

Sveti Otac ponovio je i apel da se prekine rat u Ukrajini. „Neka ovaj rat prestane! Neka oružje utihne. Prestanite sijati smrt i razaranje“.

Pozvao je isto tako na trenutak molitve u tišini kako bi molili Boga za tu nakanu. Sveti Otac kazao je kako je u utorak primio zastavu iz Buče te potom raširio izblijedjelu zastavu i podigao da je svi vide. Ta je zastava, rekao je Papa, „došla iz rata, iz mučeničkog grada Buče“.  

Dodao je i kako je u dvorani Pavla VI. prisutno nekoliko djece iz Ukrajine, te ih je pozvao da mu se pridruže na pozornici. „Ova su djeca morala bježati, došla su u tuđu zemlju. Ovo je jedan od plodova rata. Nemojmo ih zaboraviti i nemojmo zaboraviti ukrajinski narod“.

Djeca iz Ukrajine s papom Franjom, pokolj u buči

Djeca iz Ukrajine s papom Franjom

Dok je puštao djecu da se vrate na svoja mjesta, papa Franjo je istaknuo kako je teško biti „istrgnut iz korijena svoje zemlje“.

Papa Franjo je već na konferenciji za medije na povratku iz Malte govorio o pokolju u Buči, o čemu ga je izvijestio jedan novinar. „Rat je uvijek okrutnost, neljudska stvar, koja ide protiv ljudskoga duha, ne kažem kršćanskog, kažem ljudskog“, rekao je tada. „Kajinov je to duh“, dodao je.

Papa je zahvalio poljskim vjernicima, prisutnima u dvorani Pavla VI., i onima koji su pratili audijenciju putem medija, na duhu prihvata koji su iskazali ukrajinskim izbjeglicama, što prema posljednjim procjenama iznosi oko 3 milijuna.

(Vatican news – ps) 

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button