PAPA FRANJO

Papa Franjo: “Za mnoge je bračna vjernost utopija, uvjereni da brak traje dok ima ljubavi !”

U prigodi otvaranja sudske godine, papa Franjo je primio u audijenciju članove suda Rimske rote, te u govoru razmišljao o braku: veza između supružnikā je dar koji dolazi od Boga i u tom se daru može ponovno otkriti značenje veze kada se pojavi kriza

Danas postoji velika potreba, i u Crkvi i u svijetu, da se ponovno otkrije značenje i vrijednost bračne zajednice između muškarca i žene na kojoj se temelji obitelj – od te tvrdnje započinje govor pape Franje kojim se obratio članovima suda Rimske rote koje je danas primio u audijenciju. Povod je za susret bilo otvaranje sudske godine tog suda čiji se rad odvija posebno na području procesa koji se odnose na brak.

Bračna ljubav, „veliko otajstvo“

Za Crkvu je služenje obitelji jedna od bitnih zadaća. Papa Franjo je napomenuo kako Evanđelje osvjetljava i podupire to ‘veliko otajstvo’ koje je bračna i obiteljska ljubav, te podsjetio na neke odlomke iz Evanđelja u kojima Isus govori o supružnicima kao o „jednom tijelu“, zatim na svetoga Pavla koji bračnu vezu naziva „velikim otajstvom“ povezanim s odnosom između Krista i Crkve, te na svetoga Ivana Pavla II. koji ističe da Krist, u slavlju sakramenta ženidbe, daje muškarcu i ženi novo srce kako bi mogli dijeliti punu i konačnu Kristovu ljubav. Papa je potom primijetio:

Brak prema crkvenoj objavi nije ceremonija ili društveni događaj, ni formalnost; nije ni apstraktni ideal; on je stvarnost sa svojom točno određenom vrijednošću, a ne neki puki oblik emocionalnoga zadovoljstva koje se može oblikovati na bilo koji način i promijeniti prema svačijoj osjetljivosti.

Bog je začetnik braka

Napomenuvši da je dobro upitati se kako je moguće vjerno, i zauvijek, sjedinjenje između dvoje supružnika, uzimajući u obzir ljudsku slabost, Sveti je Otac istaknuo da se odgovor nalazi u Evanđelju, kada Isus kaže: „Što je Bog sjedinio, neka čovjek ne rastavlja“. Pritom je spomenuo pastoralnu konstituciju Gaudium et spes, u kojoj stoji: Sâm Bog je začetnik braka, te dodao:

Supružnici, naime daju život svojem zajedništvu, uz slobodan pristanak, ali samo Duh Sveti ima moć učiniti od muškarca i žene samo jedan život. Osim toga, „Spasitelj ljudi i zaručnik Crkve dolazi u susret kršćanskim supruzima po sakramentu ženidbe“. Sve nas to dovodi do spoznaje da je svaki pravi brak, pa i onaj nesakramentalni, Božji dar supružnicima. Brak je uvijek dar!

Božji je dom u obitelji

Za mnoge je bračna vjernost utopija, uvjereni da brak traje dok ima ljubavi – primijetio je papa Franjo te se upitao o kojoj se ljubavi govori kada je riječ o supružnicima. Često ju se miješa sa sentimentalnošću ili osobnim interesom – dodao je – dok je bračna ljubav neodvojiva od samoga braka u kojemu se ljudska ljubav, krhka i ograničena, susreće s božanskom ljubavlju, uvijek vjernom i milosrdnom, piše Vatican News.

Ali, može li postojati dužna ljubav? – upitao je Sveti Otac te kazao – U središtu je Isusove poruke nova zapovijed „ljubite jedni druge“; stoga je moguće tu zapovijed primijeniti i na bračnu ljubav, koja je također dar Božji, računajući na Gospodinovu milost. Ljubavi između muža i žene stalno je potrebno uzajamno razumijevanje i oprost, ne treba ju idealizirati kao da postoji samo tamo gdje nema problema – napomenuo je te dodao:

Božji naum, budući da je stavljen u naše ruke, uvijek se ostvaruje na nesavršen način, a ipak Gospodinova prisutnost prebiva u stvarnoj i konkretnoj obitelji, sa svim njezinim patnjama, borbama, radostima i svakodnevnim odlukama. (…) Duhovnost obiteljske ljubavi čine tisuće stvarnih i konkretnih gesta. U toj raznolikosti darova i susreta koji zajedništvo čine zrelim, Bog ima svoj dom.

Veza između supružnika jezgra je braka

Trajnu stvarnost braka potrebno je ponovno otkriti kao obvezu – rekao je Papa te napomenuo da ta riječ katkada izaziva sumnju. Stvarnost braka, naime, valja otkriti kao obvezu shvaćenu ne kao vanjsko nametanje, nego kao vezu ljubavi, Božji dar, izvor istinske slobode – objasnio je te spominjući se apostolske pobudnice Amoris laetitia, rekao da u tom smislu predbračni i bračni pastoral trebaju biti prije svega pastorali obveze, u kojima se unose elementi koji pomažu i dozrijevanju ljubavi i prevladavanju teških trenutaka. Oni nisu samo doktrinarna uvjerenja – kazao je – niti se mogu svesti na dragocjena duhovna sredstva koja Crkva uvijek nudi, nego trebaju biti i praktični procesi, dobro učvršćeni savjeti, strategije preuzete iz iskustva, psihološke smjernice.

Parovi u krizi

Još jedan vidik koji je Sveti Otac želio istaknuti jest to da je brak dobro i da ima izvanrednu vrijednost za sve, za Crkvu i za društvo. S kršćanskoga gledišta on je put supružnika do svetosti, svetosti koja se živi u svakodnevnom životu. Međutim, Papa ne zaboravlja patnju i rane brojnih parova u krizi, za koje je potrebna pratnja kršćanske zajednice. Stoga je savjetovao:

Temeljno sredstvo za suočavanje i prevladavanje krize jest obnavljanje svijesti o daru primljenom u sakramentu ženidbe, neopozivom daru, izvoru milosti na koju možemo uvijek računati. U slojevitosti konkretnih situacija, koje katkada zahtijevaju suradnju humanističkih znanosti, to svjetlo na vlastiti brak bitan je dio procesa pomirenja.

Govor je papa Franjo završio zazivom Duha Svetoga, da izlije svoje darove na prisutne koji se zauzimaju u služenju istini o braku.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er