PAPA FRANJO

Papa Franjo se u Kanadi susreo s autohtonim stanovništvom

Papa Franjo je stigao u Edmonton. Zrakoplov kojim je letio zajedno s pratnjom i novinarima, sletio je sinoć u međunarodnu zračnu luku glavnoga središta kanadske pokrajine Alberte, prve postaje tog 37. međunarodnog apostolskog putovanja u Kanadu. Za danas su programom predviđena dva događaja u znaku priznavanja boli koju je kolonizacija nanijela autohtonim narodima

Papa Franjo je sinoć stigao u Edmonton, u Kanadu, u okviru svojega 37. međunarodnog putovanja koje je nazvao „pokorničkim hodočašćem“ u svrhu ponovnoga uspostavljanja dijaloga s autohtonim narodima ranjenima u njihovoj kulturi, u njihovim tradicijama, piše Vatican News

Riječ je o zajedničkom hodu koji treba ostvariti cijela zemlja. Upravo su oni bili protagonisti sinoć u međunarodnoj zračnoj luci u Edmontonu. Naime, predstavnici skupina First Nations, Métis i Inuit, autohtonih stvarnosti koje je kanadska Vlada priznala, dočekali su Svetoga Oca u tradicionalnim nošnjama te mu uz obrednu zborsku pjesmu poželjeli dobrodošlicu.

Nakon pozdrava građanskih i vjerskih vlasti, Papa je otišao u Sjemenište svetoga Josipa, gdje će boraviti prvih dana tog putovanja. Današnji dan obilježavaju dva događaja: Papa će u 18 sati, po srednjoeuropskom vremenu, posjetiti autohtono stanovništvo u rezervatima Maskwacìs, stotinu kilometara južno od Edmontona; a poslije ponoći će se održati još jedan susret s domaćim stanovništvom u crkvi Presvetoga Srca, u prisutnosti župne zajednice.

„Hoditi zajedno“

Poruka pomirenja, isprike, oprosta i utjehe, koju papa Franjo donosi toj zemlji, želi biti upućena svim stvarnostima kanadskoga društva, i to na putu koji nužno treba proći zajedno. Upravo je to tema izabrana za to putovanje: ‘Hoditi zajedno’ (‘Marcher Ensamble – Walking together’), izraženo na dva službena jezika u Kanadi – francuskom i engleskom. Hod je to započet zajedno i u Vatikanu, u travnju ove godine, kada je Sveti Otac primio spomenute skupine autohtonih naroda.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button

Adblock Detected

Please turn off adblocker