PAPA FRANJO

Papa Franjo sa 86 godina najstariji je papa koji je putovao u inozemstvo

U 86. godini papa Franjo uskoro će krenuti na svoje 43. apostolsko putovanje u inozemstvo od svog izbora 2013. To je rekord u povijesti papinstva, unatoč njegovoj ograničenoj fizičkoj pokretljivosti.

Nakon više od 10 godina na čelu Katoličke crkve papa Franjo, čini se, nema namjeru usporiti. Čini se da njegova nedavna operacija abdomena, koja je zahtijevala 10 dana hospitalizacije, i njegovo koljeno, zbog kojeg većinu vremena mora koristiti invalidska kolica, nisu imali nikakvog utjecaja na dnevni red argentinskog pape. Ovog ljeta pridružio se stotinama tisuća mladih ljudi koji su došli moliti s njim na Svjetskom danu mladih (SDM) u Lisabonu, piše Aleteia

Sada, 31. kolovoza 2023., poletjet će na 10-satni let za Ulaanbaatar, glavni grad Mongolije. S gotovo 87 godina – rođendan mu je 17. prosinca – argentinski papa je najstariji aktualni papa u povijesti koji je putovao u inozemstvo. Godine 2020. papa emeritus Benedikt XVI. posjetio je svog bolesnog brata u Regensburgu u dobi od 93 godine. Ali njegovo posljednje putovanje kao pape bilo je u Libanon u rujnu 2012. Tada je imao 85 godina.

Ivan Pavao II. posljednji put je putovao u inozemstvo 2004., u Lourdes, u 84. godini života. Pavao VI., koji je umro 1978. u dobi od 80 godina, nije putovao u inozemstvo od osam godina ranije, kada je posjetio Istočnu Aziju i Oceanija.

Mongolija će biti četvrto ovogodišnje putovanje argentinskog pape, nakon njegovih putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan (veljača), posjeta Mađarskoj (travanj) i Svjetskog dana mladih u Lisabonu, Portugal. Od svog putovanja u Kanadu prije godinu dana, poglavar Katoličke crkve za inozemne posjete koristi invalidska kolica, a vrlo malo hoda.

Ove godine argentinski Papa također treba posjetiti Marseille 22. i 23. rujna. Spomenuo je (bez navođenja datuma) i putovanje na Kosovo. Papa Franjo nije najstariji aktualni papa u povijesti. Taj rekord pripada papi Leonu XIII., koji je umro u srpnju 1903. u dobi od 93 godine i 140 dana.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er