PAPA FRANJO

Papa Franjo: Na ovaj način zaštitimo se od optužbi Zloga

“Dok nas đavao uvijek optužuje, Duh Sveti je uz nas, kao zagovornik koji nas brani”, istaknuo je papa Franjo ovog 14. svibnja razmatrajući nedjeljno evanđelje.

U današnjem Evanđelju Isus govori o Duhu Svetom riječju koja dolazi iz grčkog Paraklet, što znači i tješitelj i zagovornik. “To znači da nas Duh Sveti nikada ne ostavlja same, on je blizu nas, poput zagovornika koji pomaže optuženiku, stoji uz njega ili nju”, rekao je Papa. “I sugerira nam kako da se obranimo od onih koji nas optužuju. Prisjetimo se da je veliki tužitelj uvijek đavao, koji u vas stavlja grijeh, želju za grijehom, zloću.” Zatvoriti Duh Sveti „želi ostati s nama: on nije usputni gost koji nam dolazi u ljubazni posjet. On je životni suputnik, stabilna prisutnost.” On je Duh i želi prebivati u našim duhovima. Strpljiv je i ostaje uz nas i kad padnemo. On ostaje jer nas istinski ljubi; ne pretvara se da nas voli, a onda nas ostavlja na miru kad stvari postanu teške. Ne. On je vjeran, on je transparentan, on je autentičan.

U teškim trenucima, rekao je Papa, Duh Sveti nas “tješi, donoseći nam Božji oprost i snagu”. A kada stavlja naše pogreške pred nas i ispravlja nas, čini to nježno – uvijek postoji boja nježnosti i toplina ljubavi u njegovom glasu koji govori srcu. Zasigurno je Duh, Tješitelj, zahtjevan, jer on je pravi, vjerni prijatelj, koji ništa ne skriva, koji sugerira što treba promijeniti i gdje treba rasti. Ali kada nas ispravlja, nikada nas ne ponižava, i nikada ne ulijeva nepovjerenje. Umjesto toga, on prenosi sigurnost da s Bogom uvijek možemo uspjeti. Ovo je njegova blizina.

Ne samo da nas Duh brani od Sotone, istaknuo je Papa, on nas brani i od nas samih. On nas brani od onih koji nas optužuju: od nas samih kada sami sebe ne cijenimo i ne opraštamo, kada idemo toliko daleko da si možda kažemo da smo zakazali, da nismo ni za što. On nas također brani “od svijeta koji odbacuje one koji se ne uklapaju u njegove diktate i obrasce [i] od đavla koji je ‘optužitelj’ par excellence i razdjelnik (usp. Otk 12,10), a čini sve da se osjećamo nesposobnima i nesretnima.”

Duh Sveti je taj koji predlaže kako odgovoriti na sve te “optužujuće misli”, rekao je papa Franjo. Paraklet je, kaže Isus, Onaj koji nas “podsjeća na sve što nam je Isus rekao” (usp. Iv 14,26). On nas, dakle, podsjeća na riječi evanđelja i tako nas osposobljava da đavlu koji ga optužuje odgovorimo ne svojim riječima, nego riječima Gospodinovim. Podsjeća nas prije svega da je Isus uvijek govorio o Ocu koji je na nebesima, da nam je Oca spoznao i otkrio Očevu ljubav prema nama, da smo njegova djeca. Ako zazovemo Duha, naučit ćemo prigrliti i podsjetiti se na najvažniju životnu istinu koja nas štiti od optužbi Zloga.

A koja je najvažnija istina u životu? Da smo ljubljena djeca Božja. Mi smo Božja ljubljena djeca: to je najvažnija istina i Duh nas na to podsjeća. Tako nas je papa Franjo potaknuo da razmotrimo naš odnos s Duhom Svetim, predlažući neka pitanja: Zazivamo li Duha Svetoga? Molimo li mu se često? Slušamo li njegov glas, i kad nas hrabri i kad nas ispravlja? Odgovaramo li Isusovim riječima na optužbe Zloga, na “sudove” života? Sjećamo li se da smo ljubljena djeca Božja? Papa je zaključio zamolivši Mariju da “nas učini poslušnima glasu Duha Svetoga i osjetljivima na njegovu prisutnost”.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er