CRKVA

Znate li koje su glavne razlike između Katoličke i Anglikanske Crkve?

Anglikanska i katolička Crkva dijele mnogo sličnosti, ali se razlikuju u ključnim stvarima. Dvije kršćanske crkve koje dijele mnogo toga zajedničkog su Crkva Engleske i Rimokatolička crkva. Anglikanska tradicija vuče korijene iz Katoličke crkve, ali ima nekoliko ključnih razlika u svojim vjerovanjima.

(Napomena: Ovaj se članak odnosi samo na anglikance koje nisu u zajedništvu s Katoličkom crkvom, a ne na one koji su dio Anglikanskog ordinarijata.)

Rukovodstvo Prva razlika između dviju tradicija je prepoznavanje vodstva. Anglikanci su dio “zajednice” crkava i nemaju središnju vlast. Općenito govoreći, nadbiskup Canterburyja smatra se “prvim među jednakima”, a engleski monarh još uvijek ima simboličnu ulogu. Katolici se čvrsto drže autoriteta Pape, koji je nasljednik svetoga Petra. Anglikanci ne priznaju tu vlast.

Euharistija Iako i anglikanci i katolici koriste sličnu terminologiju u vezi s euharistijom, oni ne dijele ista uvjerenja. Katolička crkva naučava dogmu zvanu “transupstancijacija”, koju katekizam ovako objašnjava: “Posvećenjem kruha i vina događa se promjena cijele tvari kruha u tvari tijela Krista našega Gospodina i svu tvar vina u tvar njegove krvi” (KKC 1376). To znači da dok izgledi kruha i vina ostaju, supstanca se (Božjom snagom) potpuno mijenja u tijelo i krv Kristovu. Anglikanci imaju različita vjerovanja, ali su kroz povijest odbacivali transsupstancijaciju. Prema Anglikanskom kompasu, Anglikanci “potvrđuju da su kruh i vino njegovo tijelo i krv na duhovni način, a zatim kvalificirati da, iako je objed nebeski ili duhovan, on je ipak istinsko blagovanje tijela i krvi Kristove.” Euharistija nije bitno promijenjena, nego samo “duhovno” promijenjena i ovisi o primanju pričesti. Isusova prisutnost ne ostaje i nema klanjanja hostiji.

Svećeništvo Među ključnim razlikama između dviju tradicija su vjerovanja o svećenstvu. Mnoge anglikanske crkve otvorene su za svećenike, muškarce i žene. Katolička crkva potvrđuje da samo muškarci u celibatu mogu primiti sakrament svetog reda.

Ostale razlike Ovisno o anglikanskoj crkvi, može postojati veliki broj razlika, poput učenja o razvodu i braku ili drugih pitanja morala.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er