VJERA I DUHOVNOST

Pet situacija u kojima se preporučuje načiniti znak križa, jedna je posebno važna!

Da li se znak križa čini samo pri ulasku na sveto mjesto kao što je crkva ili ima i drugih situacija u kojima se to preporučuje? Ima doista i drugih trenutaka, točnije pet, u kojima je važno potpisati se onim što je poznato kao “Kristov pečat”.

Evo nekoliko trenutaka u kojima obilježavanje sebe križem postaje volja za odvraćanjem od zla. Pogledajmo zajedno koji su to trenuci:

Prvi: kad se spremamo pokrenuti posao. Činjenje znaka križa omogućuje nam da povjerimo sve što ćemo učiniti, reći ćemo i koga ćemo susresti u toj specifičnoj djelatnosti. Da nas Gospodin vodi i pomaže nam da se kršćanski ponašamo i ponašamo po njegovom učenju.

Drugi: kad prolazimo ispred groblja ili crkve. U ove dvije prilike, zapravo, svoje misli usmjeravamo izravno Kristu. Prolazeći grobljem i križajući se, upućujemo svoju nakanu svim svojim pokojnim bližnjima i onima koji su na njemu pokopani. Molimo za njih da svi budu u slavi Neba. Kada, pak, prolazimo ispred crkve i križamo se, svoje misli usmjeravamo na Isusa koji je tu, u Presvetom Sakramentu. On je tu, uvijek prisutan, čeka nas i čeka nas. Ako uđemo i ostanemo s njim nekoliko minuta, to nam samo može dodatno obogatiti dan.

Treće: prije jela: činimo to da zahvalimo Gospodinu za ono što nam je dao i da molimo da svatko, pa i najmanji, uvijek ima što jesti i nikada ne ostane gladan. Radimo to i na kraju obroka.

Četvrto: kada svjedočimo prometnoj nesreći. Učiniti znak križa znači moliti i približiti se onima koji su patili, onima koji su bili žrtve ili onima koji su u toj istoj nesreći bili ozlijeđeni. Moleći zaštitu za tu osobu koja je u opasnosti, da je Gospodin zaštiti i ozdravi. Križ nas udaljava od napasti

Peto i najvažnije: kada nam se približi kušnja. Učiniti znak križa upravo u tom trenutku znači da „pripadamo Isusu“, i odvratimo zlo od sebe i uz Kristovu pomoć moći ćemo pobijediti svaku kušnju koja je pred nama u tom trenutku. , on se pojavljuje. Ono što se može činiti jednostavnom gestom zapravo je znak naše pripadnosti Kristu, onaj znak koji nas definira kao kršćane i štiti od svakog zla.

Križ je znak Isusa Krista i svaki put kad se njime potpišemo, utiskujemo njegov pečat na sebe.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er