CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo čelnicima i dužnosnicima Dikasterija za nauk vjere: Blagoslivljati osobe, a ne zajednicu

Primivši u audijenciju sudionike plenarnoga zasjedanja Dikasterija za nauk vjere papa Franjo ih je podsjetio da je njihova glavna zadaća čuvati vjeru, ali i naviještati ju današnjem svijetu u kojemu je ona često uskraćena, marginalizirana i izrugivana. Osvrćući se na dokument Fiducia supplicans potaknuo je: „Blagoslovima pokažite blizinu Boga i Crkve onima koji traže pomoć“

Konkretno pokazati blizinu Boga i Crkve onima koji traže pomoć; ne zahtijevati „moralnu savršenost“ kako bi se dao blagoslov; blagoslivljati osobe koje to traže, a ne zajednicu – tim je riječima papa Franjo pojasnio nakane i bitne točke pastoralnih i spontanih blagoslova koje deklaracija Fiducia supplicans odobrava i za takozvane ‘neregularne’ parove s obzirom na katolički moral. Učinio je to primivši 26. siječnja u Apostolskoj palači poglavare i dužnosnike Dikasterija za nauk vjere, okupljene u Rimu na plenarnom zasjedanju. Govoreći o evangelizaciji kao najvažnijoj zadaći tog dikasterija koji je pozvan čuvati vjeru, Sveti je Otac prije svega pojasnio namjeru doktrinarnoga dokumenta koji je potaknuo više rasprava, piše Vatican News.

Konkretno pokazati blizinu Gospodina i Crkve svima koji, nalazeći se u različitim situacijama, traže pomoć kako bi nastavili – katkada da bi započeli – hod vjere.

Razmišljanje o dokumentu Fiducia supplicans

Potom je objasnio da ti blagoslovi, izvan bilo kakvoga konteksta i oblika liturgijskoga karaktera, ne zahtijevaju moralno savršenstvo da bi bili primljeni. Osim toga, istaknuo je da kada par spontano pristupi i zatraži blagoslov, ne blagoslivlja se zajednica, nego jednostavno osobe koje su ga zajedno zatražile. Ne blagoslivlja se zajednica, nego osobe; naravno, uzimajući u obzir kontekst, osjetljivost, mjesta u kojima se živi te najprikladnije načine za to – rekao je Papa.

Vezani članci

Zauzimanje u kontekstu „inteligencije vjere“

Podsjećajući da je Dikasterij za nauk vjere pozvan djelovati u kontekstu inteligencije vjere u odnosu na promjenu epohe koja obilježava naše vrijeme, rimski je biskup napomenuo da su brojne zadaće tog dikasterija unutar kojega su, motuproprijem Fidem servare, ustanovljena dva odvojena odjela – Doktrinarni i Stegovni – kako bi se bolje definirala dužnost samoga pročelnika i poslanje dikasterija.

Proroci novog života i svjedoci ljubavi

Papa Franjo je potom svoje misli sažeo u tri riječi: sakramenti, dostojanstvo i vjera. Zahvaljujući sakramentima život se Crkve hrani i raste – napomenuo je te istaknuo da se upravo zbog toga od svećenika traži posebna skrb u njihovom dijeljenju i otkrivanju vjernicima blago milosti koju im prenose.  

Po sakramentima vjernici postaju sposobni za proroštvo i za svjedočanstvo. Našem su vremenu posebno hitno potrebni proroci novoga života i svjedoci ljubavi.

Dokument o ljudskom dostojanstvu

Dostojanstvo je druga riječ o kojoj je Papa govorio. Kao kršćani, ne smijemo se umoriti od insistiranja na primatu ljudske osobe i na zaštiti njezina dostojanstva u svim okolnostima – napomenuo je. Dikasterij radi na dokumentu o toj temi – dodao je Papa izražavajući pritom nadu da će taj dokument pomoći da kao Crkva uvijek budemo blizu svima koji se u konkretnom svakodnevnom životu bore i osobno plaćaju kako bi zaštitili prava onih koje se zanemaruje.

Naviještati vjeru i prenositi ju mladima

Na kraju, Sveti je Otac govorio o vjeri koja – kako je rekao Benedikt XVI. – na velikim područjima planeta danas nije više očiti preduvjet zajedničkoga života; štoviše, često ju se čak niječe, izruguje, marginalizira i ismijava. S obzirom na to papa Franjo traži da se ponovno i temeljitije razmišlja o nekim temama, kao što je poticaj u naviještanju i prenošenju vjere u današnjem svijetu, posebno za nove generacije; misionarsko obraćenje crkvenih struktura i pastoralnih djelatnika; nove urbane kulture, s njihovim teretom izazova, ali i novih pitanja o smislu; te ponajviše, središnje mjesto kerigme u životu i poslanju Crkve. U tomu se očekuje pomoć Dikasterija za nauk vjere – napomenuo je Papa.

„Čuvanje vjere“ danas znači predanost u razmišljanju i razlučivanju, kako bi se cijela zajednica zauzela u stvarnom kerigmatskom pastoralnom i misionarskom obraćenju koje može pomoći i na sinodskom putu koji je u tijeku.

Ono što je za nas bitno, najljepše, najprivlačnije te istodobno najpotrebnije jest vjera u Isusa Krista. Svi zajedno ćemo ju, ako Bog da, svečano obnoviti tijekom sljedećega Jubileja, a svatko je od nas pozvan naviještati ju svakom muškarcu i ženi na zemlji – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er