VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Ovo nije način na koji je sveti Sebastijan umro: Zapanjujuća istinita priča

Ako znate nešto o svetom Sebastijanu, to je vjerojatno tako što ste vidjeli prepoznatljivu sliku u crkvi na kojoj je sv. Sebastijan prikazan pun strijela. I iz ovoga ste mogli pretpostaviti način na koji je ubijen zbog toga što je bio pun strijela. Ali nije. Njegova je priča daleko nevjerojatnija!

Sebastijan je bio rimski vojnik iz 3. stoljeća koji je potajno bio kršćanin. Svojom hrabrošću i vojničkom vještinom brzo je napredovao u vojnim činovima. Ono što njegovi kolege poganski vojnici nisu znali jest da je on koristio svoj utjecajni položaj za širenje Evanđelja i pomoć progonjenim kršćanima. U jednom slučaju, dva đakona blizanca u Rimu, Marko i Marcelijan, odbili su prinijeti žrtvu poganskim bogovima te su uhićeni. Kad su njihovi roditelji posjetili zatvor kako bi pokušali uvjeriti svoje sinove da se odreknu kršćanstva, Sebastian je umjesto toga obratio roditelje na kršćanstvo! Sina mjesnog župana također je obratio Sebastijan. Naravno, uz ovakve stvari, njegova kršćanska vjera nije mogla dugo ostati tajnom. Napokon, 286. godine poslije Krista, car Dioklecijan je čuo za Sebastijanovu kršćansku vjeru i naredio da ga vežu za stup i prostrijeli strijelama. I bio je. Ali to nije kraj priče.

Vjerujući da je mrtav, Rimljani su otišli. Zatim, kada je kršćanka sveta Irena Rimljanka otišla skinuti njegovo tijelo, otkrila je nešto zapanjujuće: on je još uvijek bio živ! Stoga ga je odvezala, vratila u svoju kuću i njegovala da ozdravi.

Kad je dovoljno ojačao, Sebastian se nije skrivao niti je živio tihim životom kako bi izbjegao otkrivanje. Umjesto toga, učinio je ono što su učinili mnogi sveci: odmah se vratio na javni trg i počeo naviještati Evanđelje. Tada je car Dioklecijan doživio pravi šok. Dok je prolazio ulicom, čuo je čovjeka kako osuđuje njegovo okrutno postupanje prema kršćanima. Kad je pogledao, bio je to Sebastian, isti čovjek kojeg je vidio probodenog bezbrojnim strijelama i ostavljenog da umre!

Umjesto da to shvati kao znak da se treba pokajati, car je nažalost samo naredio da se Sebastian “ponovno ubije”. Sveca su tukli palicama sve dok se vojnici nisu uvjerili da je mrtav. Njegovo tijelo, bacili su u kanalizaciju. I ovaj je put Sebastian doista bio mrtav. Dakle, dok se Sveti Sebastijan prikazuje probijen strijelama, zapravo je bio mučenički ubijen toljagama.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er