VJERA I DUHOVNOST

“Napadi demona” – Nadnaravna smrt svete Katarine Sijenske

“Napadi demona” – Nadnaravna smrt svete Katarine Sijenske Poznata po svojoj svetosti, sveta Katarina Sijenska bila je mističarka, teologinja, filozofkinja i duhovna savjetnica. Poznato je da je pomogla uvjeriti papu Grgura XI da se vrati u Rim (papinstvo je desetljećima boravilo u Avignonu u Francuskoj).

Danas je čašćena kao crkvena naučiteljica, zaštitnica je Rima, Italije i Europe, a općenito se štuje kao jedna od najvećih svetica u povijesti Crkve. Unatoč svim njezinim postignućima, jedan od najinspirativnijih – i najpoučnijih – događaja u njezinu životu bila je njezina smrt.

Na kraju njezina najpoznatijeg djela, Dijalozi, priloženo je pismo Ser Barduccia di Piera Canigianija, u kojem opisuje svoje iskustvo očevidaca posljednjih trenutaka svete Katarine.

Evo što kaže da se dogodilo: Neposredno prije svog 33. rođendana sveta Katarina se razboljela tako da joj je postalo teško jesti i piti. Nakon nekoliko tjedana patnje, doživjela je toliko strašan moždani udar da su njezini njegovatelji mislili da je umrla. Međutim, dok su oplakivali njen prividni odlazak, ona se iznenada probudila, ustala i “nije izgledala ista osoba kao ona koja je pala”. Tada su stvari počele biti zanimljive.

Vezani članci

Povećala se njezina tjelesna patnja, ali i njezina predanost molitvi. Molila bi se 1 do 2 sata ujutro, hodala kilometre do Bazilike svetog Petra (bila je u Rimu) i tamo provela ostatak dana u molitvi, “vrativši se u kuću toliko iscrpljena da je izgledala kao leš. .” Naposljetku, njezino je tijelo opet izdalo i ostala je prikovana za krevet. Ali njezina patnja nije bila samo fizička, već i duhovna: “[Trpjela je] beskonačne duševne patnje koje je imala zbog razmatranja grijeha koje je vidjela da su počinjeni protiv Boga, i od još težih opasnosti za koje je znala Svetu Crkvu razotkriti, zbog čega je ostala jako svladana, i iznutra i izvana izmučena.”

Ove patnje su se nastavile sljedećih 8 tjedana. Ipak, kad bi je zapljusnuo novi val boli, “ona bi radosno podigla svoje oči i svoje srce prema Bogu i rekla: ‘Hvala Ti, o vječni Zaručniče, što meni, Tvome jadnom i najvećem, svaki dan iznova udjeljuješ takve milosti nedostojna sluškinje!’” Ova neprestana patnja uzela je fizički danak: “njezino tijelo bilo je svedeno na takvo stanje da je izgledalo kao leš” – ali uz važnu kvalifikaciju: “iako ne govorim o licu, koje je zauvijek ostalo anđeosko i udahnuo odanost.”

Sve se to nastavilo do jutra sljedeće nedjelje, kada je, čini se, postala svjesna da joj se bliži kraj i zatražila od svećenika odrješenje svojih grijeha. Svećenik je stigao i ponudio joj i odrješenje i bolesničko pomazanje. Tada se iznenada onima oko nje učinilo da doživljava demonski napad: “Nakon ovog pomazanja počela se posve mijenjati i davati različite znakove glavom i rukama kao da pokazuje da pati od teških napada demona, i ostala je u tom pogubnom stanju sat i pol, pola nakon što je vrijeme proteklo u tišini, počela je govoriti: “Sagriješila sam! O Gospodine, smiluj mi se!”

“I to je, kako vjerujem, ponovila više od šezdeset puta, svaki put podižući desnu ruku, a zatim je puštajući da padne i udari o krevet. Zatim je, mijenjajući riječi, ponovila isto toliko puta, ali bez pomicanja ruku: “Sveti Bože, smiluj mi se!” Naposljetku je iskoristila ostatak gore navedenog vremena s mnogim drugim formulacijama molitve, ponizne i pobožne, izražavajući različita djela vrline, nakon čega joj se lice iznenada promijenilo iz tmurnog u anđeosko svjetlo, a njezine suzne i zamagljene oči postale su vedre i radosne …” Zatim je sjela, uperila oči u raspelo u sobi i glasno se molila: “Moja je krivnja, o vječno Trojstvo, što sam Te tako jadno uvrijedila svojim nemarom, neznanjem, nezahvalnošću i neposluhom, i mnogim drugim nedostacima. Jadnik kakav sam, jer nisam obdržavala Tvoje zapovijedi, ni one koje su dane općenito svima, ni one koje mi je Tvoja dobrota naložila posebno! O zlobno stvorenje kakvo sam ja!

„Rekavši to, ona se udari u prsa, ponavljajući svoju ispovijed, i nastavi: Nisam držala tvoju zapovijed, kojom si mi zapovjedio da uvijek tražim da ti odam čast i da se trošim u trudu za bližnjega, dok ja, na naprotiv, bježali su od trudova, osobito tamo gdje su bili nužni.

Nisi li mi zapovjedio, o moj Bože, da napustim svaku misao o sebi i da gledam samo na hvalu i slavu Tvoga Imena u spasenju duša, i samo ovom hranom, uzetom sa stola Presvetog Križa, da se tješim? Ali tražila sam vlastitu utjehu. Ti si me pozvao da se vežem samo za Tebe slatkim, ljubavnim i žarkim željama, suzama i poniznim i neprestanim molitvama za spasenje cijelog svijeta i za reformu svete Crkve, obećavajući mi da će, zbog njima, Ti bi koristio milosrđe sa svijetom, i dao novu ljepotu Svojoj Zaručnici; ali ja, bijednik, nisam odgovarala Tvojoj želji, nego sam ostala spavati u krevetu nemara.

Zatim je od svećenika zatražila potpuni oprost, rekavši da joj ga je dao Papa. Obratila je pozornost nazočnima i između ostalog ih zamolila da joj oproste što se nije dovoljno brinula za njihovo spasenje. Poticala je sve da ljube i slijede Isusa iznad svega. Ponovno je usmjerila svoju pozornost na Boga i, načinivši znak križa, glasno molila: “Ti me, o Gospodine, zoveš i ja dolazim k Tebi, ne po svojim zaslugama, nego po samoj Tvojoj milosti koju tražim Ti, na temelju Tvoje Krvi!” i mnogo je puta dozivala: “Krv, krv!”

Na kraju je, oponašajući Kristov primjer, rekla: “Oče, u tvoje ruke predajem dušu svoju i duh svoj” i umrla. Ser Barduccio di Piero Canigiani izvještava da je umrla “slatko, s licem koje je bilo sjajno i anđeosko, pognula je glavu i predala duh.” Njezino je tijelo ostavljeno nepokopano dva dana, “bez ikakvog mirisa, tijelo joj je ostalo tako čisto, netaknuto i mirisno, da su joj ruke, vrat i noge ostali fleksibilni kao da je još živa.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er